Aziz är redo för allt

Usama "Sami" Aziz tillhör sverigeeliten i MMA. På lördag går han match mot japanen Tomohiko Hori på Superior Challenge-galan i fryshuset.


På lördag går den före detta OS-brottaren och landslagsboxaren, Usama “Sami” Aziz, sin åttonde MMA-fight. Han är fortfarande obesegrad och Aziz, som representerar Hilti Stockholm, räknas som ett av toppnamnen inom svensk MMA.

När Nyheter24 träffar honom på Star Fights Gym vid Hornstull, är det en vecka kvar till matchen mot japanen Tomohiko HoriSuperior Challenge-galan i Fryshuset.

“Blir en kort match”

Det är sista dagen med hårdare träning och Aziz kör några tuffa ronder mittsar, både stående och från guard.

Shahram Foughani håller mittsarna och kommer att stå i Azizs ringhörna på lördag.

– Usama är så pass all-around att det är svårt att hitta vapen mot honom och studera hans stil. Han är fysiskt explosiv och agressiv. Har du några hål i ditt game så är du körd. Det blir ingen lång match på lördag, men självklart är vi förberedda på tre ronder, säger Foughani till Nyheter24.

Sin träning inför lördagens fight har Aziz delat upp mellan Hilti och Star Fights Gym, men berättar att mycket av träningsupplägget får han styra över själv.

– I USA finns det klubbar som har allt, här får man själv plocka delar för att få ihop en effektiv MMA-träning, säger Aziz.

“Ingen gameplan”

Någon större koll på sin motståndare har inte Aziz. Han vet att det är en japan som gått 16 matcher i en hyfsat stor organisation och som verkar vara all-around.

– Jag har aldrig en gameplan. När domaren sätter igång matchen tittar jag på motståndaren för att analysera hans stil. Man tar det som det kommer.

Yoga och sträng diet

Förutom fightträningen kör Usama Aziz Yoga dagligen, något han känner har gett resultat.

– Ja, jag är 37 nu, men känner mig som 16 i kroppen. Sedan jag började Yoga regelbundet har många problem jag tidigare haft med stelhet och småskador försvunnit.

Aziz är mycket noga med vad han stoppar i sig och får hjälp med kosthållningen av sin brors fru, Raw food-kocken Erika Palmcrantz Aziz. Dessutom mäter han sin egen kropps pH-värde för att kunna optimera sin återhämtningsförmåga och stärka sitt immunförsvar.

– Det optimala är att ligga på neutralt pH som är sju. Just nu ligger jag runt sex, men genom att tillföra kroppen basiska produkter, till exempel gröna grönsaker, så kan man balansera upp det. Jag experimenterar mycket med kosten just nu, men märker redan att jag till exempel sover bättre.

Ny match om tre veckor

Den 19 juni, bara tre veckor efter Superior Challenge-galan, är det dags för ny match. Denna gång i USA, i den relativt nystartade organisationen Bellator Fighting Championships.

– Det är en skitbra match mot en tuff kille, men jag tänker inte så mycket på det nu. Dom (Bellator) har lovat att jag ska få en plats i den stora turneringen till hösten om jag vinner matcherna jag har inbokade nu. Men nu tar jag det som det kommer. Matchen på lördag först och främst.

Tredje galan som huvudnamn

Usama Aziz har varit ett av huvudnamnen på de två tidigare Superior Challenge-galorna och tror att lördagens event blir riktigt bra.

– Först var det ju tänkt att jag skulle fightas i Bellators fjäderviktsturnering nu i vår, och jag såg faktiskt fram emot att inte vara med på Superior Challenge bara för att få vara publik. Men sen blev jag bortdribblad av Bellator och då var det ett lätt val att tacka ja till match på Superior Challenge.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!