Malmö FF:s lagkapten Anders Christiansen tvingades ställa in resten av säsongen efter att han i slutet av maj drabbats av hjärtproblem. Arkivbild.
Malmö FF:s lagkapten Anders Christiansen tvingades ställa in resten av säsongen efter att han i slutet av maj drabbats av hjärtproblem. Arkivbild. - Foto: Anders Bjurö/TT

Mardrömssäsongen som slutade med SM-guld

Hjärtproblem satte stopp för lagkaptenen Anders Christiansens säsong, stjärnan Sergio Peña åkte fast för rattfylla och hemvändaren Pontus Jansson stängdes av för att ha förolämpat en dopningskontrollant. En kaosartad säsong slutade med att Malmö FF bärgade klubbens 23:e SM-guld.


+ Rattfyllan

På kvällen den 18 april stannas MFF-mittfältaren Sergio Peña i sin bil i en poliskontroll i centrala Malmö: peruanen grips misstänkt för grovt rattfylleri och olovlig körning. Klubben stänger inte av Peña från spel i väntan på dom och i juni döms 28-åringen till villkorlig dom med 50 timmars samhällstjänst. Mittfältaren har startat för Malmö i samtliga allsvenska matcher i år förutom en då han var avstängd.

Malmö FF-stjärnan Sergio Peña dömdes i somras av Malmö tingsrätt till villkorlig dom och samhällstjänst för grovt rattfylleri och olovlig körning. Arkivbild.

+ Chockbeskedet

MFF har inlett säsongen med åtta segrar av åtta möjliga, men i den nionde omgången blir det kryss hemma mot Häcken. Några dagar senare – den 24 maj – tvingas lagkaptenen och nyckelspelaren Anders Christiansen bryta en träning på grund av yrsel. En vecka senare kommer chockbeskedet: dansken har hjärtproblem och missar resten av säsongen efter att ha fått en sorts pacemaker inopererad.

”Det viktigaste är att han har hälsan och kan leva. Jag är glad att han lever”, säger tränaren Henrik Rydström.

Christiansen har sedan dess rehabtränat med förhoppningen om att återvända till spel nästa säsong.

+ Rekordförsäljningen

Till slut kan inte MFF behålla stortalangen Hugo Larsson – i slutet av maj står det klart att den nu 19-årige mittfältaren är klar för Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt. Övergångssumman på drygt 130 miljoner kronor ska vara ett allsvenskt rekord. Med Larsson och Christiansen borta är endast Sergio Peña kvar på det centrala mittfält som MFF lutat sig mot under säsongen.

Hugo Larsson tackar fansen efter sin sista match i MFF-tröjan – i juni lämnade 19-åringen för Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt. Arkivbild.

+ X-faktorn Berg går sönder

Norrmannen Oliver Berg värvas i mitten av augusti från konkurrenten Djurgården och ska lyfta MFF mot SM-guldet under hösten. Efter sex raka matcher från start i allsvenskan med två mål och tre assist som facit är säsongen över för Berg – 30-åringen skadar knäet på en träning.

+ Avstängningen

I slutet av september kommer beskedet att MFF-mittbacken och hemvändaren Pontus Jansson stängs av i två allsvenska matcher för att ha förolämpat en dopningskontrollant – tio veckor tidigare. Incidenten skedde efter bortamötet med Djurgården den 17 juli, men anmälan ska ha gjorts först i slutet av augusti.

På X, tidigare Twitter, rasar 32-åringen och menar att det känns "djupt orättvist".

"Att jag ska stängas av för vad en person, felaktigt och utan bevis påstår att jag har sagt", skriver Jansson.

MFF överklagar disciplinnämndens beslut, men avstängningen står fast och Jansson missar matcherna mot Brommapojkarna och Kalmar.

TT
/
/
/
/
/
/
Senaste nytt

Salmings VM-konkurrent illa skadad – bars ut på bår

Tomasson: "Jag vill underhålla fansen"

Jon Dahl Tomasson ser fram emot att skapa ett offensivt svenskt landslag. SvFF har varit väldigt tydliga från början. Min uppgift är att skapa en nationell identitet. Ett offensivt spelsätt, säger han.

Poromaa sjuk – har åkt hem till Sverige

Svenska skidstjärnan William Poromaa har blivit sjuk och missar helgens världscuptävlingar i Lahtis i Finland.

Tomasson: "Jag vill underhålla fansen"

Jon Dahl Tomasson ser fram emot att skapa ett offensivt svenskt landslag. SvFF har varit väldigt tydliga från början. Min uppgift är att skapa en nationell identitet. Ett offensivt spelsätt, säger han.

Det här är herrlandslagets nye förbundskapten

1 timme sedan
Jon Dahl Tomasson är herrlandslagets nye förbundskapten i fotboll. Vem är 47-åringen? Och vad har han åstadkommit under spelar- och tränarkarriären? Här är det viktigaste du bör veta om dansken.

Positiva besked om Kristoffer Olsson: "Han är stabil"

2 timmar sedan
FC Midtjyllands assisterande tränare, Arne Sandstö, har i en intervju med norska NTB uttalat sig om den svenska fotbollsstjärnan Kristoffer Olssons tillstånd.