Gavi åkte på 'Fifa-viruset' när han skadade sig under landslagssamlingen med Spanien.
Gavi åkte på 'Fifa-viruset' när han skadade sig under landslagssamlingen med Spanien. - Foto: Manu Fernandez/AP/TT

Storklubbars stjärnor smittade av "Fifa-virus"

Det senaste landslagsuppehållet i fotboll blev kostsamt för flera europeiska storklubbar – bland annat Barcelona och Real Madrid. De fick flera skador, så kallat "Fifa-virus", på nyckelspelare.


Real Madrid har fått hem landslagsspelarna Vinícius Júnior, Brasilien, och Eduardo Camavinga, Frankrike, skadade från landslagsuppdrag. Och Barcelonas mittfältare Gavi blir sannolikt borta säsongen ut på grund av en svår knäskada som han ådrog sig under Spaniens EM-kvalmatch mot Georgien.

Manchester City kunde till slut andas ut. Stjärnanfallaren Erling Braut Haalands smäll på foten i Norges landskamp mot Färöarna visade sig inte vara särskilt allvarlig.

Däremot hade inte Paris Saint-Germain samma tur. 17-åringen Warren Zaïre-Emery blir borta en tid efter en fotledsskada i Frankrikes EM-kvalmatch mot Gibraltar.

Lång skadelista

Manchester United kan också få problem om målvakten André Onana, som inte kunde avsluta en VM-kvalmatch med Kamerun, inte kan spela den närmaste tiden. Och Inters försvarare Alessandro Bastoni drog på sig en skada under landslagsuppdraget med Italien.

Listan över skadade spelare under det senaste landslagsuppehållet, som medier kallar för "Fifa-virus", kan göras ännu längre. Kanske handlar det om att landslagsuppehållet var just nu under senhösten. En ny undersökning av försäkringsföretaget Howden Insurance visar att skador som spelarna ådrog sig under VM i Qatar för ett år sedan krävde längre återhämtning än under tidigare VM. Mästerskapet var det första som spelades vintertid och i mitten av säsongen.

Kompenseras ekonomiskt

Klubbarna kompenseras ekonomiskt när deras spelare blir skadade i landslagsspel och missar mer än 28 dagar. Internationella fotbollsförbundet (Fifa) beräknar att behöva betala ut motsvarande 1,5 miljarder kronor till klubbarna mellan 2023 och 2026, och maxbeloppet är 86 miljoner kronor för en spelares skada, om spelaren är borta ett helt år.

TT
/
/
/
/
Senaste nytt

Jagar nionde raka guldet: "Alla vill putta ned oss"

Guldtränaren tar över Linköping: "En stor ära"

2 timmar sedan
För drygt en månad sedan tog Rafael Roldán Bermúdez, som assisterande tränare, SM-guld med Hammarby i damallsvenskan.

Straffar avgjorde för HV 71 mot Örebro Hockey

2 timmar sedan
HV 71 mötte Örebro Hockey hemma i en match i SHL som båda lagen kunde ha vunnit. Efter ordinarie matchtid var det oavgjort, och inte heller i förlängningen kunde något lag avgöra. Först efter straffar kunde hemmalaget vinna med 3-2 (1-0, 0-1, 1-1, 0-0, 1-0). Det avgörande straffmålet stod Henrik Borgström för.

Seger för Malmö – steg åt rätt håll mot Oskarshamn

2 timmar sedan
Malmö har varit i en svacka med fyra förluster i rad i SHL. Men hemma mot Oskarshamn bröts den sviten. Det blev 4-3 (1-0, 2-0, 0-3, 1-0) efter förlängning i matchen i Malmö Arena.

Tungt för Växjö – Leksand bröt fina vinstsviten

2 timmar sedan
Växjö har haft en stark period i SHL och inför matchen hemma mot Leksand hade laget tagit sex raka segrar. På torsdagen tog det stopp och matchen i Vida Arena slutade 2-3 (0-1, 1-0, 1-1, 0-0, 0-1) efter straffar. Det var första förlusten sedan den 2 november för Växjö.

Förlustsviten bruten för Linköping

2 timmar sedan
4-0 (2-0, 1-0, 1-0) slutade matchen i SHL mellan Linköping och gästande Modo Hockey. Det betyder att Linköping äntligen bröt sin svit med fyra raka förluster.