'Hon är ju en oskyldig människa i allt det här – hon blir lidande', säger den svenska handbollsstjärnan Jamina Roberts om att klubblagskamraten Anna Vjachireva inte får spela VM eftersom Ryssland är avstängt på grund av kriget i Ukraina.
'Hon är ju en oskyldig människa i allt det här – hon blir lidande', säger den svenska handbollsstjärnan Jamina Roberts om att klubblagskamraten Anna Vjachireva inte får spela VM eftersom Ryssland är avstängt på grund av kriget i Ukraina. - Foto: Johan Nilsson / TT

Profilen känner med ryska stjärnan: "Oskyldig"

Stornationen Ryssland missar på nytt ett handbollsmästerskap på grund av landets invasionskrig i Ukraina. Svenska stjärnan Jamina Roberts lider med sin lagkamrat Anna Vjachireva – ansedd som världens bästa spelare. Hon är ju en oskyldig människa i allt det här.


Den svenska landslagsveteranen har stött på Ryssland och dess fixstjärna Anna Vjachireva, 28, många gånger de senaste åren som motståndare.

Sedan förra säsongen är de båda i stället lagkamrater i vardagen i norska storklubben Kristiansand, som i våras tog sin tredje raka Champions League-titel. Ryskan utsågs då till finalhelgens mest värdefulla spelare.

— Det är extremt skönt att ha henne som lagkamrat i stället för som motståndare, säger Jamina Roberts och skrattar.

— Jag vet inte hur jag ska stoppa henne på träning – det är fortfarande ett mysterium. Jag är glad över att vi är i samma lag. Hon gör saker ingen annan kan. Jag tror att ingen annan kan lära sig det heller. Hon är unik.

"Skönt att slippa Anna"

Någon Anna Vjachireva eller Ryssland i årets VM får dock inte handbollspubliken uppleva. På grund av Rysslands invasionskrig i Ukraina är landslaget fortsatt avstängt från deltagande – precis som vid EM i fjol.

Nästa stora mästerskap är OS i sommar.

IOK har öppnat för att tillåta individuella ryska idrottare då, men varit tydliga med att lag är fortsatt avstängda – så Roberts kommer inte heller möta sin lagkamrat i Paris om Sverige når OS.

— Det är väl ganska skönt att slippa Anna, säger Roberts och skrattar.

Då syftar Roberts naturligtvis på fördelen att inte behöva möta Vjachireva som motståndare. Som medmänniska ser 33-åringen annorlunda på situationen för sin lagkamrat.

Jamina Roberts och Anna Vjachireva är sedan förra säsongen lagkamrater. I våras vann duon Champions League med norska Kristiansand. Arkivbild.

— Jag förstår att man utesluter allt som har med Ryssland att göra, men det är också tråkigt för Anna. Hon är ju en oskyldig människa i allt det här – hon blir lidande. Det gäller ju alla ryska landslagsspelare, som blir lidande för något de inte alls har ställt till med eller kan påverka.

Efter invasionen i februari 2022 har få ryska landslagsspelare valt eller kunnat lämna sina inhemska klubbar. Förutom högernian Vjachireva är det exempelvis endast Darja Dmitrjeva som syns i årets Champions League – den ryska spelmotorn tillhör sedan sommaren 2022 slovenska Krim Ljubljana.

"Knäckte någon kod"

— Inför OS i Tokyo kallade väl Ryssland hem nästan alla spelare och ville att de skulle spela i den ryska ligan, så att de också kunde anpassa ligan efter landslaget och träna när de ville. Sedan har de väl inte tagit sig därifrån. Det är väl inte alla som vill heller, de spelar på som vanligt men att de inte får spela Champions League är ju tråkigt för spelarna, säger Jamina Roberts.

Att slippa Ryssland som VM-motståndare spelar dock ingen roll för Blågult, anser Roberts. Sverige har vunnit fem av de senaste sju landskamperna mot ryskorna och i Tokyo-OS blev det exempelvis seger med förkrossande tolv bollar i gruppspelet.

— Hade vi mött Ryssland exempelvis i förra mästerskapet hade jag sagt att det var lugnt. Klart att det är ett bra landslag, men vi knäckte någon kod när vi lyckades vinna i OS.

Sverige inleder VM på fredag mot Kina i Scandinavium i Göteborg.

TT
/
/
/
/
/
Senaste nytt

Topplopp av Elvira Öberg – mot pallen i "Kollen"

Svenskorna långt från VM-medalj: "Frustrerande"

Det blev inga svenska framgångar i finalen i kulstötning i inne-VM i friidrott i Glasgow. Varken Fanny Roos och Axelina Johansson var nära att ta medalj.

Guide: Allt du behöver veta inför F1-premiären

Formel 1 är tillbaka för en ny säsong. Kan någon stoppa Max Verstappens jakt på fjärde raka världsmästerskapstitel? Här är allt du behöver veta inför helgens premiär.

Salmings VM-konkurrent svårt skadad: "Skandal faktiskt"

1 timme sedan
Medaljfavoriten María Vicente föll ihop i höjdhoppet i damernas femkamp i inne-VM i Glasgow. Då tog det lång tid innan stjärnan fick hjälp. Det är en skandal faktiskt. Det kan förlänga rehabiliteringen med veckor eller månader, säger förbundskaptenen Kajsa Bergqvist till Aftonbladet.

Tomasson: "Vill skapa ett lag som dominerar"

1 timme sedan
Jon Dahl Tomasson har sin vision klar för sig. Sveriges nye förbundskapten ska göra herrlandslaget till en internationell kraft att räkna med igen. Jag vill skapa ett lag som dominerar, säger den 47-årige dansken.

Poromaa sjuk – har åkt hem till Sverige

1 timme sedan
Svenska skidstjärnan William Poromaa har blivit sjuk och missar helgens världscuptävlingar i Lahtis i Finland.