Joey Barton är i blåsväder. Arkivbild.
Joey Barton är i blåsväder. Arkivbild. - Foto: Dave Thompson/AP/TT

Profilen sprider kvinnohat: "Farliga uttalanden"

Kända kvinnliga fotbollsprofiler har drabbats av hatstormar. Vissa fruktar att det kan sluta med självmord. Allt på grund av Joey Bartons attacker i sociala medier. Men den förre Premier League-stjärnan har inga planer på att backa.


Fakta: Joey Barton

Född: 2 september 1982.

Position: Mittfältare.

Klubbar som spelare: Manchester City, Newcastle, Queens Park Rangers, Marseille, Burnley (två sejourer), Rangers.

Klubbar som tränare: Fleetwood Town, Bristol Rovers.

Kontroverserna: Gjorde sig känd som en notorisk strulpelle under spelarkarriären. Dömdes till fängelse 2008 efter att ha slagit ner en ung man i hemstaden Liverpool. Har misshandlat lagkamrater och motspelare och vid tre tillfällen utretts för våldsamma handlingar av det brittiska fotbollsförbundet. 2005 dömdes hans bror till livstids fängelse för mord. Barton är nu i rejält blåsväder efter att ha gått till attack mot kvinnliga kommentatorer och programledare inom herrfotbollen på sociala medier. Han har liknat sig själv vid författaren George Orwell och filosofen Friedrich Nietzsche.

"Joey har alltid varit väldigt, väldigt bekväm med att ta dig med till otroligt obekväma platser."

Så beskriver en tidigare lagkamrat den förre fotbollsstjärnan Joey Barton enligt The Athletic.

Och nu har det blivit obekvämt kring Barton igen.

Det började strax innan jul, på X (tidigare Twitter).

Till attack

I en rad meddelanden, som fått stor spridning, skrev Barton att han inte kan förstå hur kvinnliga kommentatorer kan få arbeta med herrfotboll, eftersom de enligt honom saknar kunskap.

"Jag kan inte ta någonting de säger seriöst", skrev han bland annat och påpekade – av någon anledning – att han själv inte har åsikter om stickning.

Inläggen möttes av hård kritik från flera håll – men också av ryggdunkningar från supportrar – och Barton svarade med att skruva upp tonläget ytterligare.

Han har kallat ITV-kommentatorerna Eni Aluko och Lucy Ward för fotbollens svar på Fred och Rose West, Storbritanniens kanske värsta seriemördare, och han har även förutspått att det populära BBC-programmet Football Focus kommer att läggas ner eftersom det, enligt Barton, har blivit för politiskt korrekt och tråkigt sedan den förre storspelaren Alex Scott tog över programledarskapet.

Eni Aluko. Arkivbild.

"Inte acceptabelt"

Såväl Scott som Aluko har vittnat om att de har fått utstå hot och hat efter Bartons inlägg.

— Det är farliga uttalanden som har gjort att en flodvåg av hat har dragit i gång, säger Storbritanniens idrottsminister Stuart Andrew enligt The Independent.

I en Instagram-video berättar Aluko, som Barton även har liknat vid Josef Stalin och Pol Pot, att hon kommer att vida rättsliga åtgärder mot honom.

— Jag är rädd, säger hon.

— Det finns lagar att förhålla sig till. Att vara rasistisk, sexistisk eller misogyn, och att hota personer online handlar inte om rätten till det fria ordet. Jag är rädd att det som kommer hända om vi inte får ett stopp på det här är att en kvinna tar sitt eget liv.

Joey Barton spelade i Manchester City 2002–2007. Arkivbild.

Skandalomsusad karriär

Joey Barton är kontroversiell och begick under sin tid som aktiv spelare flera brott.

2007 stängdes han av i fyra månader efter att ha misshandlat lagkamraten Ousmane Dabo under ett träningspass i Manchester City. 2008 dömdes han till sex månaders fängelse efter att ha slagit ner en ung man i hemstaden Liverpool.

När Barton 2017 lade av blev han tränare men har inte skördat några större framgångar i vare sig Fleetwood Town eller Bristol Rovers i den engelska tredjedivisionen.

— Jag borde kanske inte säga det här, men det är nog så att jag är för intelligent för fotboll, sade han i en intervju med franska medier under sin tid i Marseille.

TT
/
Jul
/
/
Hot
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!