Armand Duplantis. Arkivbild.
Armand Duplantis. Arkivbild. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Duplantis med nytt världsårsbästa

Armand Duplantis är äntligen över sex meter igen. I stavhoppskollegan och vännen Renaud Lavillenies stavhoppsgala satte den svenske stjärnan nytt världsårsbästa när han vann på höjden 6,02. Det var väldigt kul, men jag önskar att jag hade tagit den sista höjden, säger Duplantis i SVT.


Fakta: Armand Duplantis

Född: 10 november 1999 i Lafayette, USA.

Bor: Stockholm.

Klubb: Upsala IF.

Smeknamn: "Mondo".

Främsta meriter: Världsrekordhållare på 6,23 sedan Diamond League-finalen i Eugene i september. OS-guld 2021, VM-guld 2022, 2023, VM-silver 2019, inne-VM-guld 2022, EM-guld 2018, 2022, inne-EM-guld 2021.

Duplantis kom från sin sämsta säsongsstart på fem år, där han stannat på 5,80 och 5,92 i sina två inledande tävlingar.

Men i All Star Perche – tävlingen där han ifjol satte världsrekord med 6,22 – fick Duplantis äntligen hoppningen att stämma även på högre höjder.

Med sig upp på höjden 6,02 hade han både Sam Kendricks, USA, och Thibaut Collet, Frankrike, men Duplantis var den ende som klarade höjden – och därmed var segern säkrad.

Stavhoppsstjärnan höjde därefter ribban till världsrekordhöjden 6,24. Efter ett misslyckat första försök var han ytterst nära att klara höjden i det andra, men han hade inte marginalerna med sig. Efteråt hyllade han publiken.

— Ni var fantastiska, ni gav mig nästan för mycket energi i det sista försöket. Det var väldigt kul, säger Duplantis.

För Duplantis väntar härnäst inomhus-VM i Glasgow 1-3 mars.

TT
/
SVT
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!