Den bosniska lagkaptenen Milena Nikolic ser fram emot att komma tillbaka till Sverige.
Den bosniska lagkaptenen Milena Nikolic ser fram emot att komma tillbaka till Sverige. - Foto: Christine Olsson/TT

Motståndarens hyllning: "Fantastisk upplevelse"

Bosnien-Hercegovina står inför ett nästintill omöjligt uppdrag på Tele2 arena. Men lagkaptenen Milena Nikolic har skäl att se fram emot playoffreturen mot Sverige. Vi har nästan aldrig haft så mycket fans som när vi spelade borta mot Sverige förra gången, säger hon.


Den svenska 5–0-segern i Zenica i fredags innebär att det i praktiken är game over för Bosnien-Hercegovinas fotbollsdamer i playoffkvalet om en plats i EM-kvalets A-division.

Onsdagens returmöte på Tele2 arena i Stockholm handlar i stället främst om äran – och att göra fansen stolta. För trots att det är bortamatch räknar det bosniska laget med stort stöd från läktaren.

Hoppas på repris

Baselstjärnan Milena Nikolic var med senast Bosnien-Hercegovina spelade landskamp på svensk mark – i VM-kvalet 2014 – och minns det med värme.

— Jag kommer ihåg hur det var för tio år sedan när vi mötte Sverige på bortaplan. Då hade vi otroligt stöd från våra fans i Sverige. Jag hoppas att det blir samma sak nu, att många av våra fans kommer till Stockholm för att stötta oss, säger Nikolic.

Den 31-åriga lagkaptenen är Bosnien-Hercegovinas största stjärna. Hon inser att det är för mycket begärt att 64:an på världsrankningen ska kunna rå på regerande VM-bronsmedaljören Sverige över två matcher.

60 000 bosnier i Sverige

Sveriges Filippa Angeldahl och Bosnien-Hercegovinas Milena Nikolic under fredagens första playoffmöte i bäst av två, i Zenica. Sverige vann den första drabbningen med klara 5–0.

Samtidigt visade nationen upp glimtar av fin fotboll i fredagens match, och Nikolic hade själv flera chanser att spräcka den svenska nollan, dock utan att lyckas.

I Sverige bor det runt 60 000 personer som är födda i Bosnien-Hercegovina (Statistiska centralbyrån, 2023). Milena Nikolic hoppas att så många som möjligt av dem dyker upp på onsdag. I fredags låg det totala antalet sålda biljetter till matchen på drygt 10 000.

— Jag minns verkligen förra gången för det var en fantastisk upplevelse för oss. Vi spelade borta mot Sverige men vi har nästan aldrig haft så mycket fans tidigare, det var mer än på hemmaplan. Så det kändes som en hemmamatch. Det var en underbar upplevelse som vi njöt av.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!