Herrlandslagets nye förbundskapten Jon Dahl Tomasson.
Herrlandslagets nye förbundskapten Jon Dahl Tomasson. - Foto: Jessica Gow/TT

Experten om Tomasson: "Prestigen måste han släppa"

Intrycket efter Jon Dahl Tomassons första presskonferens som svensk förbundskapten? Tudelad, menar TV4 Fotbollskanalens krönikör Olof Lundh. Någon har sagt till honom att bjuda till rejält, säger Lundh.


Under fredagen höll Tomasson sin första presskonferens som Blågults nye förbundskapten. Med ett brett leende klev dansken in i lokalen i Solna och glädjen visste nästan inga gränser.

— Vi får se hur länge den här smekmånaden håller. För Erik Hamrén var det något halvår och för Janne Andersson var det fem år innan det brakade med media, säger Olof Lundh, krönikör på TV4 Fotbollskanalen.

Intrycket efter presskonferensen var att Tomasson såg fram emot det tuffa uppdraget, men också att han hade blivit tillsagd av Svenska fotbollförbundet att sprida positiva signaler.

— Vi som har bevakat Malmö FF minns och han kanske inte var lika generös och glad, säger Lundh.

— Sedan är det uppenbart att han är glad och stolt över jobbet. Han tycker ärligt att det är ett bra kontraktsläge (över VM-kvalet 2026). Gör han det bra och tar Sverige till VM så sitter han i ett gyllene läge. Han har allt att vinna.

Under Janne Anderssons tid var Victor Nilsson Lindelöf (i gult) kapten. Kommer han fortsatt vara det under Jon Dahl Tomasson? Arkivbild.

Jon Dahl Tomasson ville inte svara på frågor om truppen, kommentera enskilda spelare eller bestämma om Victor Nilsson Lindelöf kommer fortsatt vara svensk landslagskapten.

Men glad var han.

— Han var öppen på sina villkor, men det viktigaste är att han får spelarna att tro på hans spelidé, säger Olof Lundh och lyfter fram en detalj som han tycker är självklar.

— Jag hoppas att han tar kontakt med Janne (Andersson, förre förbundskaptenen). Den prestigen måste han släppa för det finns en massa lärdomar han kan dra och jag tror att Janne kommer att vara generös. Det vore ett misstag annars.

TT
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!