Armand Duplantis hoppar för nytt guld – och hoppas få möta Karsten Warholm på 100 meter senare i år.
Armand Duplantis hoppar för nytt guld – och hoppas få möta Karsten Warholm på 100 meter senare i år. - Foto: Christine Olsson/TT

Duplantis om duellen med Warholm: "Den blir av"

Världens bäste stavhoppare mot världens främste häcklöpare på 400 meter – vem är snabbast på 100 meter? Armand "Mondo" Duplantis väcker nytt liv i planerna på att möta norrmannen Karsten Warholm i en duell. Den kommer att bli av. Jag vill det, Karsten vill det. Frågan är bara när och var, säger han.


Fakta: Armand Duplantis

Född: 10 november 1999 i Lafayette, Louisiana, USA.

Bor: Stockholm.

Klubb: Upsala IF.

Smeknamn: "Mondo".

Främsta meriter: Håller världsrekordet i stavhopp på 6,23 sedan Diamond League-finalen i Eugene i september. OS-guld 2021, VM-guld 2022, 2023, VM-silver 2019, inne-VM-guld 2022, EM-guld 2018, 2022, inne-EM-guld 2021.

Övrigt: Har förbättrat sitt världsrekord sju gånger. Satte det första på 6,17 meter i Torun, Polen den 8 februari 2020 och det gällande på 6,23 i Eugene, USA 2023.

Aktuell: Siktar på att ta sitt åttonde mästerskapsguld på söndagskvällen, i Emirates arena, Glasgow.

Duplantis hoppar för ett nytt VM-guld inomhus i Glasgow sent på söndag kväll. Tanken är att det ska följas upp med lika stora framgångar i EM i Rom och vid OS i Paris till sommaren – outstanding som han är.

Och jodå, formen är god, tekniskt har han slipat bort det mesta av vinterns rost och målet är självklart:

— Jag ska säkra nytt guld åt mig och åt Sverige.

Och om allt stämmer, gärna kryddat med ett nytt världsrekord.

— Jag sneglar på 6,24, men man vet aldrig vilka omständigheter som väntar och hur tävlingen utvecklar sig och vilken känsla man har för dagen, menar han.

Brinner till i ögonen

Det går förstås inte att lova vare sig det ena eller det andra, men är dagen bra, vilket den brukar vara, och allt fungerar kan det bli en ny titel som ramas in med ännu en notering i stavhoppets rekordböcker.

Det är lördag eftermiddag och Duplantis stökar av intervjuer med svenska medier enligt löpande band-principen i ett rum på Leonardo Hotel på Jamaica Street i Glasgow.

Han är artig, vältalig, professionell. Men det är egentligen först när Karsten Warholm och den där duellen med norrmannen förs på tal som det brinner till i ögonen på Duplantis.

Rösten höjs ett snäpp, liksom tempot.

Planerna på ett mästarmöte på 100 meter tog fart ordentligt förra året, men hittills har det varit mer snack än verkstad.

Karsten Warholm och Armand Duplantis. Arkivbild.

Tanken från början var att Duplantis, Warholm och Jamaicas sprintdrottning Shelly-Ann Fraser-Pryce skulle mäta sig med varandra.

"Är på riktigt"

— Vi försökte förra året men jag tro inte att Shelly vill. Vi försöker hitta ett sätt att göra det, men det är ett tufft år med OS och allt. Blir det av, blir det efter OS. Men det är på riktigt.

— Karsten och jag pratar om det och vi kommer nog att göra det även här. Jag tror att vi båda vill se hur bra vi är. Jag vill definitivt veta det.

Duplantis tror att ett mästarmöte kan bli en succé.

— Det som attraherar mest i idrott är det okända. Jag tror att det kan bli stor underhållning.

Mest troligt blir mötet av i samband med en gala, kanske som slutvinjett på en Diamond League-gala.

— Var och när är det svåraste att få till. Detaljerna är inget problem. Just nu diskuterar vi mest logistiken. Jag kan inte till hundra procent lova att det blir av det här året, men det blir av. Jag vill och Karsten vill.

Duplantis har successivt tränat upp sin explosivitet och snabbhet.

— Jag vet att jag är mycket snabbare nu är för fem år sedan. Min kropp är egentligen byggd för att springa 200 meter, säger Duplantis om sig själv i rollen som sprinter.

Och alldeles uppenbart byggd för stavhopp.

TT
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hedman: "Tillbaka på nivån där jag hör hemma"

Testades positivt för dopning – tävlade i OS ändå

1 timme sedan
23 kinesiska simmare testades positivt för dopning – men fick ändå fortsätta tävla. 13 av dessa deltog senare vid OS i Tokyo 2021 och vann bland annat tre guldmedaljer. Det avslöjar Daily Telegraph, New York Times och ARD under lördagen.

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

idag 06:02
Verstappen tog hem segern före Mercedesföraren Lewis Hamilton och stallkollegan från Red Bull, Sergio Perez. Han utökar därmed sin ledning i F1-kampen totalt.

Stark högt upp i Texas

idag 04:38
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.