Jesper Nelin blev trea i Holmenkollen. Arkivbild.
Jesper Nelin blev trea i Holmenkollen. Arkivbild. - Foto: Javad Parsa/NTB/TT

Prispengar ger Nelin lyft:"Kostsamt vara sjuk"

Jesper Nelins tredjeplats förra helgen gladde honom lite extra av två anledningar. Dels för att det var hans första individuella pallplats i världscupen – men också för att det gav ett skönt klirr i kassan. Jag har missat fem av 16 individuella lopp så jag har legat ganska långt efter, säger han om ekonomin.


Fakta: Truppen till Nordamerika

Damer: Anna Magnusson, Anna-Karin Heijdenberg, Elvira Öberg, Mona Brorsson, Hanna Öberg, Sara Andersson, Stina Nilsson.

Herrar: Anton Ivarsson, Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma, Peppe Femling, Sebastian Samuelsson, Viktor Brandt.

Han har vunnit både VM, OS och världscuptävlingar som en del av ett svenskt stafettlag. Men aldrig tidigare hade Jesper Nelin varit på pallen individuellt i världscupen.

Lördagens tredjeplats i Holmenkollens masstart var därför väldigt efterlängtad.

— Jag har känt under en lång tid att jag verkligen har haft möjligheten att ta mig upp på pallen om jag gör bra skytte och åkning. Jag har haft den potentialen länge. Så det känns sjukt skönt att jag äntligen lyckades komma upp på pallen, säger Nelin på telefon från USA.

"Har legat ganska långt efter"

För 31-åringen var det dessutom ekonomiskt glädjande. Han säger att han lever rätt billigt men i takt med att sjukdomar har ställt till det under säsongen har han halkat efter rent ekonomiskt.

— Jag har missat 5 av 16 individuella lopp så jag har legat ganska långt efter. Så det känns skönt med det här, säger Nelin och tillägger att han, med prispengarna, kommer lite bättre i fas.

Enligt Expressen körde Nelin in ungefär 185 000 svenska kronor den gångna helgen. En helg där han också var med i det svenska lag som blev tvåa i mixedstafetten.

Han beskriver prispengarna som en väldigt viktig del av ekonomin. De 30 bästa i loppen får en summa.

— Det är ju helgerna då det är tävling på vintern som man tjänar pengar egentligen. Under sommaren har man inte mycket till inkomster. Så det är kostsamt att vara sjuk, säger han.

Tidigare i år vann Nelin ett VM-guld i stafett. Arkivbild.

"Fajtades lite med mig själv"

Känner du stress när du är sjuk?

— Ja, jag var väldigt stressad innan jul. För jag kände ju att jag halkade efter i den totala världscupen. Jag var ändå topp 15 i totalen förra året och vill vara där uppe igen – och ännu högre upp.

Han utvecklar vidare:

— Jag var stressad och det blir lite farligt för då vill man kanske lite väl mycket och så blir det problem och låser sig. Jag fajtades lite med mig själv där men nu känns det som att jag är i lite bättre fas. Jag känner mig mer avslappnad.

Nelin och skidskyttelandslaget är nu i USA för veckans tävlingar i Soldier Hollow. Tävlingarna startar under fredagen med en herrstafett där Nelin är en del av Sveriges lag tillsammans med Viktor Brandt, Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma. Nästa vecka avslutas världscupen i Canmore, Kanada.

TT
/
/
Jul
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!