Viktor Gyökeres är väldigt populär i Portugal.
Viktor Gyökeres är väldigt populär i Portugal. - Foto: Stefan Jerrevång/TT

Gyökeres om fansen: "Kul att de uppskattar en"

Så stor har han blivit i Portugal att landets fotbollsjournalister skickas till Aspuddens IP i Stockholm för att söka hans rötter. Viktor Einar Gyökeres skrattar åt det hela. Kul. Det har väl inte varit så många reportage där på senare tid. Det var på tiden, säger han.


Fakta: Viktor Gyökeres

Född: 4 juni 1998 (25 år) i Stockholm.

Position: Anfallare.

Klubb: Sporting Lissabon.

Kontraktsslut: 2028.

Tidigare klubbar: IFK Aspudden-Tellus, Brommapojkarna, Brighton, S:t Pauli (lån), Swansea (lån), Coventry.

Landskamper/mål: 19/5.

Aktuell: Vräker in mål för Sporting i portugisiska ligan, något som fått flera av Europas storklubbar att intressera sig för svensken. Startar sannolikt mot Portugal i torsdagskvällens landskamp.

36 mål och 14 målgivande passningar på 39 tävlingsmatcher för Sporting Lissabon den här säsongen säger det mesta. Inte minst berättar det om en succé utöver det vanliga med tanke på att han så sent som förra året spelade för Coventry i den engelska andraligan.

Att IFK Aspudden-Tellus får rubriker i portugisiska medier, som Dagens Nyheter berättat om, är inte alls konstigt.

Inte heller det intensiva intresset för honom under landslagets samling i Porto.

Scenerna på lilla, slitna Estádio de São Miguel i måndags kväll var talande. Pojkar och flickor från ungdomslagen i Gondomar Sport Clube skrek "Gyökeres, Gyökeres, Gyökeres". När landslagsträningen var över ställde anfallaren snällt upp, skrev autografer och var med på selfies.

Han borde inte ha blivit överraskad, men det blev han – och det i sig säger något om 25-åringen. Trots att han just nu ses som den största stjärnan i portugisiska ligan verkar han vara samma kille som tidigare. Lite blyg, samlad, ingen vän av många och stora ord.

"Lite oväntat"

— Det var lite oväntat, men kul. Vi har inga som kollar på våra träningar (i Sporting) så det var lite ovant när man förbereder sig inför träning. Men kul att de uppskattar en och tycker att det man gjort hittills har varit bra.

Viktor Gyökeres intrevjuas av portugisiska medier inför torsdagens landskamp.

Om den kraftigt ökade uppmärksamheten kring sin person säger Gyökeres:

— Det är inte riktigt mitt fokus i vardagen, men kul att fans uppskattar det man har gjort. Tar man det på rätt sätt är det inget problem.

Men det har förstås även en baksida. Han berättar om hur han en gång hade svårt att bli av med supportrar när han tankade bilen. Gyökeres kom för sent till träningen och fick böta.

Forsberg imponerad

Emil Forsberg var en av många landslagskompisar som noterade uppståndelsen kring Gyökeres.

— Han har ju hängt dit ett par baljor så det är bara roligt. Han gör det fantastiskt bra och det är kul att följa framfarten. Han har utvecklats otroligt mycket senaste tiden. Han ska bara släppa ner axlarna och köra, säger Forsberg.

Är du överraskad av hans succé?

— Nej, inte med den mentaliteten. Att han kunde göra mål visste vi från tiden i Coventry. Talang har han, men också arbetsviljan och mentaliteten att vilja ha boll och göra något med den är imponerande.

— Han förtjänar all kredd. Han ska bara fortsätta med det han gör och njuta, säger Forsberg.

"Det kan bli bra"

Med Jon Dahl Tomasson som ny förbundskapten inleds en ny era i landslaget. Spännande, tycker Gyökeres. Tanken på ett offensivare, mer underhållande 4-2-3-1-system lockar honom

— Jag tror att det kan bli bra, men vi får se hur det går när vi kommer i gång med matcherna.

Närmast väntar Portugal i Guimarães på torsdag.

TT
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!