"MMA är som ett parti schack"

2006 valde fler amerikanska tevetittare att se UFC framför slutspelet i den amerikanska baseball-ligan.


Mixed Martial Arts, MMA, är världens snabbast växande sport. Med sändningar från UFC:s galor har den på knappt två år fått en trogen tevepublik i Sverige.

Framgången är knappast svår att förstå - det handlar om verklighet och komplexitet, blandat med en hel del tonårsgrubbel.

– Jag och vännerna tränade flera olika kampsporter i tonåren, och debatten om vilken stil som var mest effektiv gick alltid het, säger Eskobars sångare Daniel Bellqvist till Nyheter24.

Den absoluta fightern

Att hitta den bästa fightern och den bästa kampformen har legat i människans intresse sedan lång tid tillbaka. Antikens Grekland hade sin pankration och långt senare, i början av 1900-talet, arrangerades så kallade Vale tudo-turneringar i Brasilien. Det gemensamma var att det mesta var tillåtet i kampen.

I våra dagar gjordes idén uppmärksam 1993, i samband med att Ultimate Fighting Championship, UFC, drogs igång i USA. Återigen var konceptet detsamma - man mot man, oavsett stil och bakgrund.

Ganska snabbt förstod slagskämparna att det inte räckte med att vara kunnig i bara en typ av kampsport.

Försvann gjorde Jean Claude van Dammes höga, snygga rundsparkar och kung-funs "dödspunkter". För att vinna i oktagonen var man tvungen att kunna effektiva tekniker inom markkamp, slag, sparkar, kast och lås.

Ur detta började sedan förståelsen om en ny kampkonst att växa fram. En art som var anpassad till verkligheten. Intresset spreds snabbt - även hit till Sverige.

– En vacker dag, 1993 tror jag det var, fick vi höra talas om UFC och lyckades få tag i UFC 2 på VHS. Plötsligt kunde vår debatt få sin lösning. Jag var hooked direkt och har sedan följt både UFC, PRIDE och andra högklassiga galor, säger Daniel Bellqvist och fortsätter:

– Det som lockar med sporten är att den har så många olika element. Den liknar ett parti schack där man hela tiden söker olika postitoner för att kunna utnyttja motståndarens svagheter.

"Rejält bitna"

UFC förbjöds under ett par år i de flesta av USA:s delstater eftersom man ansåg att galorna var för råa. Men kom tillbaka mer rumsren och har sedan vuxit enormt. 2006 var det till exempel fler amerikanska tittare som valde att se en UFC-fight än de som valde att se slutspelet i den amerikanska baseball-ligan. Då snackar vi om miljontals tittare.

Den stora succén i Sverige kom först för knappt två år sedan i samband med att Eurosport byttes ut mot TV4 Sport i grundutbudet. K1 försvann, och i stället valde TV4 Sport att visa UFC och andra stora MMA-galor. Sedan dess har det gått snabbt.

I januari, när Rick Franklin mötte Dan Henderson i UFC93, satt cirka 25 000 svenskar hemma i soffan och följde galan. Tre månader senare, när David Bielkheden mötte Mark Bocek på UFC97 Redemption, fanns de där igen för att följa svenskens öde.

Även på klubbarna märks intresset.

– Denna säsong var det över 200 nybörjare som anmält sig till en av MMA-klubbarna i Göteborg, säger Svenska MMA Förbundets ordförande August Wallén och tillägger:

–Det som också var anmärkningsvärt var att alla hade betalat sin anmälningsavgift redan två veckor före start. Det har nog aldrig hänt tidigare i kampsports-Sverige.

Att MMA hittat en bred publik är också något som Ian Roberto, expertkommentator och bloggare på Nyheter24, kan bekräfta.

– Det brukar komma fram män i 50-årsåldern till mig på stan och namedroppa killar från UFC. De har blivit riktigt bitna, säger Ian Roberto och skrattar.

Se CBS 60 minutes inslag om MMA:s snabba framväxt i USA

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Barcelonas kollaps – utslaget efter röda kort

2 timmar sedan

Superdrama i Dortmund – vidare till semifinal

2 timmar sedan
Vändning åt ena hållet, snabbt svar från det andra. Efter sex mål, och en match som svajade lika mycket som supportrarnas stora flaggor, är Dortmund åter i CL-semifinal efter 4–2, totalt 5–4, mot Atlético Madrid.

Två raka förluster: "Gäller att nollställa"

2 timmar sedan
Efter två raka förluster gäller det att nollställa inför avgörandet, konstaterar Skellefteås lagkapten Jonathan Pudas. Och kanske undvika utvisningsbåset lite mer? Ja, det är ju en jättenyckel så klart, säger han.

Ny Frölundaseger – utjämnat i semifinalen

3 timmar sedan
Skellefteå hade två matchbollar. Men Frölunda har räddat båda. Efter 3–1 i den sjätte semifinalen är det utjämnat i matchserien. Nu avgörs allt i Skellefteå på torsdag. Det går i rätt riktning hela tiden, säger Max Friberg till TV4 Play.

SHL-stjärna har fått hat och hot efter övergång

igår 20:08
Oscar Engsund har mottagit hot och hat efter övergången från Oskarshamn till HV71, berättar 30-åringen i en intervju med Barometern.

Klart: Han tar över som ny tränare i AIK

igår 19:46
Markus Åkerblom blir ny huvudtränare för AIK i hockeyallsvenskan och har skrivit på ett kontrakt över två säsonger. Målet är att ta Solnalaget tillbaka till högstaligan SHL.