Straffläggningar är så binärt det kan bli, det är himmel eller helvete, svart och vitt – en vinnare, en förlorare.
— Jag vet inte om någon gillar straffar, säger Sveriges lagkapten Kosovare Asllani inför torsdagens EM-kvartsfinal mot England.
— Men det är en del av spelet och något man tränar på. Men jag tror att alla lag vill att det avgörs innan det.
Så också förbundskapten Peter Gerhardsson, som beskriver straffläggningar som ”ett av fotbollens absolut svåraste moment”.

”Höll på att skramla ihop”
Han vet vilken pärs det kan vara för spelaren som tvingas (?) kliva fram. Gerhardsson har alltid nära till anekdoter och den här gången för minnet honom till svenska cupen 1984, när han spelade för Hammarby.
— Jag har aldrig varit så nervös i hela mitt liv som när jag slog en straff i någon semifinal mot Norrköping. Jag satte den men jag höll ju på att skramla ihop på vägen fram för att lägga ner bollen, säger Gerhardsson.
— Så man kan vara nervös, det kan vara jobbigt. Men man kan fortfarande göra mål, bara man tar sig fram till bollen och straffpunkten.
Är du mindre nervös som förbundskapten?
— Ja, det är ju inte jag som ska slå’n, säger Gerhardsson på klassisk uppländska.
— Men det är jättespännande! Sedan har jag lite dålig koll på räkningen så ibland får jag fråga: ”Vinner vi om vi sätter den här?”.
Vem frågar du?
— Den som står bredvid. Och så hoppas jag att den har koll.

Redo trots missen
Sveriges vänsterback Jonna Andersson har jobbigare och mer närliggande minnen. Hon och Asllani var två av fyra svenska spelare som bommade en straff i OS-finalen 2021.
Hur är det att slå en straff i ett mästerskap?
— Jag vet inte ens om det går att beskriva. Jag är inte så van vid att slå straffar så det är klart att jag är sjukt nervös. Men jag vet att de som är erfarna har liknande känslor. Det är en väldigt speciell situation. Det är som att allt runtomkring bara försvinner, säger Andersson.
Som en av lagets mest rutinerade spelare är hon ändå inställd på att kanske behöva slå en straff mot England. Nerverna kommer hon inte undan.
— De kommer att finnas där. Det är egentligen bara att försöka acceptera det. Man försöker bara vara trygg i sig själv och veta att det man gjort på träningarna, det ska man försöka göra på match också.