Tisdag 11 Maj
Stockholm

"Uselt journalistiskt arbete"

Sportchef Eric Rosén ifrågasätter Aftonbladets rapportering kring dopningsanklagelserna mot Magnus Hedman.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den förre landslagsmålvakten i fotboll Magnus Hedman dömdes på tisdagen, mot sitt nekande, för dopningsbrott. Något som förstås blev en stor nyhet i hela Sverige.

De svenska mediernas, och då framför allt Aftonbladets, bevakning av dopningsaffären har dock lämnat mycket i övrigt att önska. Det menar Eric Rosén, krönikör och sportchef på Nyheter24, som riktar skarp kritik mot kvällstidningsjättens sätt att hantera anklagelserna och domen mot Hedman.

– Antingen vill de till varje pris vårda relationen till Hedman, som ju dessutom är en mediekollega numera. Eller så har de gjort ett utomordentligt uselt journalistiskt arbete.

På vilket sätt har Aftonbladet misslyckats i sin bevakning?

– Inga krönikörer eller bloggare har uttalat sig och reportrarna har i princip helt struntat i att ställa kritiska frågor. Trots att de fått intervjua Magnus Hedman, har de inte frågat hur han förklarar att samma dopningspreparat som hittades i hans bil också fanns i hans kropp. Och trots att Hedman alltså fälls för dopning relativt kort tid efter att han avslutat sin karriär, så har Aftonbladet har inte ens reflekterat över hur han agerade medan han var aktiv.

I Nyheter24:s bevakning av affären togs ett tidigt beslut om att gå ut med Magnus Hedmans namn. Något som fick viss kritik. Vad låg bakom beslutet?

– Det blir mindre spekulation på det sättet. Och dessutom är det ju en av våra allra största idrottsstjärnor och medieprofiler som åker dit med vad som först tros vara knark och sedan visar sig vara dopning. Det är graverande nog i sig.

Du skriver, i din blogg, att Sverige är det land som har den skevaste självbilden vad gäller dopning. Exakt hur menar du?

– Vi tror fortfarande naivt att svenskar inte dopar sig medan alla andra gör det. Att vi är moralens sista fanbärare. Jag tycker att det vore klokt att fundera över om det ens är möjligt att på naturlig väg ha "fantastiskt läkkött". Jag säger inte att den eller den svensken är dopad. Men jag säger att det förekommer i större utsträckning än de flesta tror.

Nyheter24 har förgäves sökt Aftonbladets chefredaktör Jan Helin och tjänstgörande redaktör för en kommentar kring Eric Roséns kritik.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela