"Uselt journalistiskt arbete"

Sportchef Eric Rosén ifrågasätter Aftonbladets rapportering kring dopningsanklagelserna mot Magnus Hedman.


Den förre landslagsmålvakten i fotboll Magnus Hedman dömdes på tisdagen, mot sitt nekande, för dopningsbrott. Något som förstås blev en stor nyhet i hela Sverige.

De svenska mediernas, och då framför allt Aftonbladets, bevakning av dopningsaffären har dock lämnat mycket i övrigt att önska. Det menar Eric Rosén, krönikör och sportchef på Nyheter24, som riktar skarp kritik mot kvällstidningsjättens sätt att hantera anklagelserna och domen mot Hedman.

– Antingen vill de till varje pris vårda relationen till Hedman, som ju dessutom är en mediekollega numera. Eller så har de gjort ett utomordentligt uselt journalistiskt arbete.

På vilket sätt har Aftonbladet misslyckats i sin bevakning?

– Inga krönikörer eller bloggare har uttalat sig och reportrarna har i princip helt struntat i att ställa kritiska frågor. Trots att de fått intervjua Magnus Hedman, har de inte frågat hur han förklarar att samma dopningspreparat som hittades i hans bil också fanns i hans kropp. Och trots att Hedman alltså fälls för dopning relativt kort tid efter att han avslutat sin karriär, så har Aftonbladet har inte ens reflekterat över hur han agerade medan han var aktiv.

I Nyheter24:s bevakning av affären togs ett tidigt beslut om att gå ut med Magnus Hedmans namn. Något som fick viss kritik. Vad låg bakom beslutet?

– Det blir mindre spekulation på det sättet. Och dessutom är det ju en av våra allra största idrottsstjärnor och medieprofiler som åker dit med vad som först tros vara knark och sedan visar sig vara dopning. Det är graverande nog i sig.

Du skriver, i din blogg, att Sverige är det land som har den skevaste självbilden vad gäller dopning. Exakt hur menar du?

– Vi tror fortfarande naivt att svenskar inte dopar sig medan alla andra gör det. Att vi är moralens sista fanbärare. Jag tycker att det vore klokt att fundera över om det ens är möjligt att på naturlig väg ha "fantastiskt läkkött". Jag säger inte att den eller den svensken är dopad. Men jag säger att det förekommer i större utsträckning än de flesta tror.

Nyheter24 har förgäves sökt Aftonbladets chefredaktör Jan Helin och tjänstgörande redaktör för en kommentar kring Eric Roséns kritik.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Friidrotten sågas för OS-prispengar

1 timme sedan

Stjärnan riskerar att missa FA-cupsemifinalen

2 timmar sedan
Erling Braut Haaland dras med skadebekymmer och riskerar att missa Manchester Citys FA-cupsemifinal på Wembley på lördagen.

Guide: Allt du behöver veta inför SM-finalerna

idag 15:02
Skellefteå gör sin tionde SM-final i historien – Rögle har tio raka segrar i det här SM-slutspelet. Hamnar SM-guldet i norr eller söder? Här är förutsättningarna inför finalserien som startar på lördagen.

Så mycket kostar det att se allsvensk fotboll

idag 14:54
Discovery+ och Eurosport förs samman med HBO Max och bildar den nya strömningstjänsten Max. Den som vill se allsvensk fotboll och allt från OS i sommar behöver köpa abonnemang. Det billigaste alternativet kostar 349 kronor i månaden.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

idag 14:32
Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.

Hurtig borta hela säsongen av "personliga skäl"

idag 14:15
Svenska landslagsstjärnan Lina Hurtig missar resten av säsongen. Det beskedet ger Arsenals tränare Jonas Eidevall. Hon är fortfarande borta av personliga skäl och vi måste respektera det, säger han.