Efter stripphånet - nu får Semenya ersättning

Strippklubbsägaren: "En fin gest."


I den välbärgade stadsdelen Sandton i Sydafrikas huvudstad Johannesburg frontar strippklubbskedjan Teazers med en naken tjej och budskapet; " No need for Gender Testing" ("Inget behov av att göra könstester".)

Semenyadebatten fortsätter på ett helt nytt plan.

Nu utreds kedjan av ASA (Sydafrikas reklam och annonseringsmyndighet) för att öppet håna Caster Semenya som under VM Berlin vann 800 meter i överklassningsstil men sedan utreddes på grund av att Internationella Friidrottsförbundet (IAAF) var osäkra på om hon var en kvinna.

De unga friidrottarna i Sydafrika (ANC Youth League) har tillsammans med förbundet valt att ge Semenya ett stipendium på 60 000 rand, vilket motsvarar drygt 59 000 kronor.

Efter turbulensen kring strippklubbskedjan Teazers väljer nu ägaren Lolly Jackson att även han ge Semenya pengar.

Men till Times Live säger han att det inte handlar om pengar som ersättning för det hånfulla budskapet på reklamskyltarna.

Summan är inte direkt stor nog att täcka allt det lidande som Caster Semenya gått igenom.

– Jag väljer att ge henne 20 000 rand, som en fin gest, säger han.

Det florerar även uppgifter som meddelar att Semenyas advokater planerar att lägga fram en stämningsansökan mot Jackson och Teazers.

Ägaren har tidigare dementerat det och att orden på reklamskyltarna ska något samröre med Semenyadebatten.

Fotnot: Caster Semenya vann VM-guld på 800 meter i Berlin och hennes personlighet samt historien om hennes öde har fängslat och engagerat en hel värld.

I skrivande stund är det oklart om den 18-åringen klarar av att återvända till friidrotten och löparbanan efter all uppståndelse och den häxjakt som hon fått utstå.

IAAF, internationella friidrottsförbundets utredning visade att Semenya är en så kallad hermafrodit (hon saknar både livmoder och äggstockar. Hon har manlig och kvinnlig könstillhörighet. Hon är intersexuell.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fylla på ungdomsturnering: "Förkastligt"

1 timme sedan

Chefernas Verstappen-tjafs: “Fokusera på ditt”

1 timme sedan
Mercedes stallchef Toto Wolff flörtar fortsatt öppet med F1-världsmästaren Max Verstappen. Hans dito i Red Bull, Christian Horner, har tröttnat: Mercedes är sämre än stall som använder sig av sina egna motorer. Jag tycker det är dags att Toto fokuserar på sitt egna stall, snarare än förarmarknaden.

Pettersson näste NHL-spelare klar för VM

1 timme sedan
Marcus Pettersson är näste NHL-spelare som är klar för spel med Tre Kronor i ishockey-VM.

Lukas om bytet: "Skidskytte är inte så enkelt"

2 timmar sedan
Johannes Lukas tackar för tiden han fick med Stina Nilsson. Även om succén uteblev. Man får inte tänka att skidskytte är så enkelt, säger landslagstränaren.

Stina Nilsson byter sport – lägger av med skidskyttet

3 timmar sedan
Stina Nilsson lämnade en framgångsrik längdkarriär för att satsa på skidskytte. Nu byter hon sport igen.

VAR-domare anklagades av PL-klubb - ska döma EM

3 timmar sedan
Uefa ger VAR-domaren Stuart Attwell grönt ljus att döma EM i Tyskland i sommar. Detta efter att Attwell anklagats för att döma emot Nottingham Forest i matchen mot Everton.