Onsdag 20 Okt
Stockholm

"Att vara tvåa känns konstigt"

Nästa år vill Federer återigen dominera tennisvärlden. Men för att göra det måste han vinna säsongens sista turnering.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

4 år, 6 månader och 16 dagar. Så länge var schweizaren Roger Federer världens högst rankade tennisspelare. Under denna period hann han slå alla möjliga och omöjliga rekord. Men den 18 augusti 2008 tog det slut. Att tappa formen på grund ryggskada och därmed topplaceringen till Rafael Nadal har gjort ont. Många kritiker har dömt ut Federer som en föredetting. Gör man en jämförelse mellan rekordåren och det senaste året kan man nästan tro just det. Det är inget som berör Federer som alltid gått sin egen väg. Och nu vill den ödmjuke 27-åringen ta tillbaka platsen som världens bäste singelspelare till nästa säsong. Men då behöver han ett försprång. Något han kan få om han vinner sin femte Masters-turnering som i år spelas i Shanghai med start i morgon.

– Den här turneringen har alltid betytt världen för mig. Och att vinna den är ett mål som jag satte i början av säsongen. Det är en utmaning att komma tillbaka dit jag var och nästa år kommer att vara en bra chans att lyckas med det. Jag ska göra allt som står i min makt med start här i Shanghai.

Att Nadal petade ner Federer till andraplatsen var bland det bästa som hänt tennisen menar många. Sporten sägs ha fått en makalös duell mellan två spelare la Björn Borg och John McEnro. Men alla uppskattar inte den nya världsordningen.

– Jag tycker inte om klangen av att nämnas som tvåa, det känns konstigt efter att ha varit där uppe så länge, säger Federer som menar att tennisen är mer än bara två spelare, säger han till Guardian.

– Det är flera spelare som har gjort starkt intryck på mig. Andy Murray, Gilles Simon och Jo-Wilfried Tsonga har alla varit starka i år och alla kommer att vara ännu bättre nästa säsong. Det är ljusa tider för herrtennisen.

Med Nadal borta på grund av en knäskada seedas Federer som etta i Shanghai. Vinner han för femte gången blir han återigen historisk. Han går med i en klubb där endast Pete Sampras och Ivan Llendl är medlemmar. Och suget finns där.

– Jag är här för att vinna, inte bara deltaga.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela