"Framgång skulle betyda allt"

Martin Eisengarten hoppas på sina adepter när VM i kickboxning drar igång.


På torsdagen börjar kickboxnings-VM i Villach. Förbundskaptenen Martin Eisengarten vet vad det innebär för de tävlande. Han vet vad som väntar.

– Jag har själv tävlat på den här nivån. Det är nervigt och pirrigt, men väldigt spännande, säger han.

Martin Eisengarten tillträdde som Förbundskapten 2007. Under hans tid har kickboxningen i Sverige tagit stora kliv framåt. Martin vet vad truppen går igenom nu, han vet vilka känslor som de svenska kickboxarna kommer att ha.

– Allt som man tränat på måste klaffa. Vi i ledarstaben gör givetvis allt för att hjälpa våra tävlande för att de ska kunna fokusera på det de är här för.

Stämningen i truppen är på topp. Det skrattas, det tränas och alla umgås med varandra. Det är ett led i en medveten strategi från landslagsledningens sida.

– Självfallet är det viktigt med lagbygget, även om det är en individuell sport. När man är iväg på ett så här stort mästerskap är det så många andra faktorer än själva tävlandet som spelar in och kan påverka prestationen. En viktig del är hur man trivs socialt med de andra.

"Steg i rätt utveckling"

Så innan landslaget åkte iväg till Österrike hade man redan varit iväg på ett gemensamt träningsläger. Dessutom har truppen med en läkare, en domare, ordförande i kickboxningsförbundet och så vidare.

– Det handlar om att dels skapa trygghet, men också att inge förtroende till andra nationer här. Att knyta kontakter är väldigt betydelsefullt inom kickboxningens värld, säger han.

När det gäller förhoppningar på truppen är Martin lite förtegen. Han menar att det vitalaste är att alla verkligen gör sitt yttersta. Då blir han nöjd.

– Det ena ger det andra. Men grundläggande vill jag som förbundskapten se att alla verkligen ger allt. Konkurrensen är jättetuff och det är verkligen svårt att nå långt här.

Men samtidigt hoppas han givetvis på framgångar och han vet vad det skulle innebära för ett kickboxningsland som Sverige.

– Allt, egentligen. Det skulle betyda allt. Vi är en liten nation, vi är amatörer i den bemärkelsen att vi inte kan leva på detta som profession. Men vi tar hela tiden steg i rätt utveckling, tycker jag. När jag tävlade fick jag till exempel trycka upp mina egna Sverigetröjor, jag fick åka till VM i min klubbs träningsoverall. Nu finns det andra resurser och förhoppningsvis fortsätter den här utvecklingen.

Jonathan Broberg, SB&K.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Armand Duplantis sätter nytt världsrekord

Hedman: "Tillbaka på nivån där jag hör hemma"

2 timmar sedan
Efter tre raka finaler åkte Victor Hedmans Tampa Bay ut direkt i Stanley Cup-slutspelet förra året. Om det var slutet på en era? Absolut inte. Förhoppningsvis var det min sista långa sommar i min karriär, säger NHL-stjärnan inför årets drama.

Testades positivt för dopning – tävlade i OS ändå

2 timmar sedan
23 kinesiska simmare testades positivt för dopning – men fick ändå fortsätta tävla. 13 av dessa deltog senare vid OS i Tokyo 2021 och vann bland annat tre guldmedaljer. Det avslöjar Daily Telegraph, New York Times och ARD under lördagen.

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

idag 06:02
Verstappen tog hem segern före Mercedesföraren Lewis Hamilton och stallkollegan från Red Bull, Sergio Perez. Han utökar därmed sin ledning i F1-kampen totalt.

Stark högt upp i Texas

idag 04:38
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.