Södergren opererad för testikelcancer

- 21/11/2008, 19:18 -

Skidstjärnan Anders Södergren har nu opererats för sin misstänkta testikelcancer.

Skidstjärnan Anders Södergren har opererats för sin misstänkta testikelcancer. Men han får vänta på besked om orsaken till cellförändringen.

Magnus Ingesson, en av förbundskaptenerna, vet vad Södergren går igenom. Han drabbades av testikelcancer 1994.

Beskedet om Anders Södergrens sjukdom och snabba beslut om operation slog ned som en bomb i landslagslägret alldeles före världscuppremiären i Gällivare. Efter beskedet om cellförändringar i hans högra testikel genomfördes operationen snabbt i Östersund.

På fredagseftermiddagen pratade Magnus Ingesson med Södergren i telefon och de första rapporterna var positiva. Södergren var hemma i bostaden igen.

– Han var lite omtöcknad, har ju varit sövd och tar smärtstillande. Men han hade fått svar på två av tre prover. Det tredje får han svar på i mitten av nästa vecka, sade Ingesson vid landslagets pressträff på fredagen.

Ingesson vet att Södergren har några tuffa dygn framför sig. Han har upplevt samma sak - och hade cancer.

– Ovissheten innan man får provsvaren är svårt att förhålla sig till, vad som komma skall, det är det jobbiga för honom just nu.

Var i stark form

Ingesson var mitt uppe i sin skidkarriär när han fick diagnosen testikelcancer. Efter operation väntade cellgiftsbehandling och det tog tid innan han var tillbaka i tävlingsspåren.

– Vi vet ju inte hur det blir med Södergren, det kan bli allt från ingenting till cellgiftsbehandling. Får du cellgiftsbehandling så tar det sin tid att komma tillbaka, beroende på hur många omgångar du får. Året efter var jag tillbaka, men det hänt mycket i utveckling sedan jag hade cancer.

Landslagsledning har i all hast fått kalla in Fredrik Östberg till lördagens världscuppremiär över 15 kilometer fristil. Den givne landslagsettan saknas. Södergren var i stark form och vann förra helgens båda lopp i Bruksvallarna överlägset.

"Ger perspektiv"

–Det är ett skräckscenario att vår bästa åkare ska bli borta hela säsongen, såna växlar har vi inte dragit än, sade landslagschefen Gunde Svan. Det känns som om han har mycket mer otur än han förtjänar. Han har ju haft många stolpe ut förut och det är inte så många som råkar ut för sådant här. Det är synd om honom.

Har ni pratat om det här gemensamt?

–Nej, vi kör på nu, vi lägger fokus på tävlingen. Vi kände när vi pratade med Anders att han inte vill att vi ska göra en grej av det här så att andra får lida för hans problem, det var han tydlig med.

Marcus Hellner, hemmaåkaren som hoppas på en framskjuten placering på 15 kilometer fristil, medger att det som hänt Södergren påverkat åkarna.

–Vi visste ingenting förrän i går kväll. Jäkligt trist. När sådant händer får man perspektiv på skidåkningen. Man funderar på det som hänt honom, jag tycker ändå det känns som om vi har hållit det här på en bra nivå. Det känns hårt på något vis att man ska tänka på sitt eget lopp, men det är kanske det man måste göra. Jag vet att Anders vill att vi ska göra det också.

Skrivet av: