Johan Olsson visar storform

- 10/01/2009, 16:39 -

Olsson vann i utklassningsstil.

Efter sin första världscupseger valde Johan Olsson att stå över Tour de ski.

I lördagens skiathlon i Östersund visade han att formen är intakt. Olsson vann i utklassningsstil.

Johan Olsson vann det nationella tremilsloppet, 15 km klassiskt följt av 15 km fristil, med 1.46 minuter före skrälltvåan Thobias Fredriksson. Visserligen saknades landslagskolleger som Anders Södergren, Marcus Hellner och Mathias Fredriksson - men Olssons uppvisning var ändå imponerande.

– Jag har mest tränat ensam här i Östersund under julen och har inte tävlat sedan jag vann i Davos, så det känns skönt att kroppen fungerar så bra. Nu kan man bygga vidare med bra självförtroende, sade Johan Olsson i telefon till TT efter sin seger.

– Speciellt i klassiskt har jag jobbat med att försöka få extra tryck i stakningen. Jag tycker jag har hittat ett bättre driv än jag hade i Davos. Får jag ihop alla detaljer så åker jag nog ännu snabbare nu än när jag vann i Davos.

Åsarnaåkaren stack från konkurrenterna redan efter fyra kilometer och visade inga som helst tecken på tävlingsrost. Världscuptävlingar i Otepää och Valdidentro samt SM är kvar i tävlingsväg före VM.

Och mer träning återstår för Olsson, som seglat upp som ett av Sveriges stora medaljhopp i VM i februari.

Redan på söndagen reser han med Marcus Hellner, Charlotte Kalla och Anna Haag på ett veckolångt höghöjdsläger i Italien.

– Det här lägret gör jag för att bli mer acklimatiserad till det sista lägret före VM. Jag vill kunna träna aggressivt före VM, jag vill ha mycket hård fartträning före.

En sliten axel har stört Johan Olsson under hösten.

– Men det är absolut ingen fara med tanke på VM. All skidåkning och stakning har gjort att axlarna har tagit stryk, nu har jag jobbat med att få upp muskulaturen runt axlarna..

Noterbart i lördagens tävling var att flera sprintspecialister höll sig framme. Förutom Thobias Fredriksson var Mats Larsson, sprint-VM-tvåa 2007, trea och Emil Jönsson fyra.

Skrivet av: