Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Krönika: Ta efter Kanouté, fotbollspelare

Sport | 14/01/2009 19:47

Olof Peronius om varför fler fotbollsstjärnor borde ta bladet från mun.

Vad är fotbollsproffs för människor egentligen? Alla sorter, så klart, men några gemensamma nämnare har de åtminstone: de är målmedvetna, duktigt enkelspåriga (ingen hamnar i en storklubb enbart tack vare sin talang, ALLA har fått slita för det) och de har fått försaka saker på vägen. Exempelvis ett brett socialt umgänge, den där trippen till Asien efter gymnasiet och, inte minst – högre utbildning.

Inte så konstigt att så få fotbollspelare uttalar sig som saker som händer utanför idrottsvärlden. De har sällan vare sig koll eller självförtroende nog.

Men ändå...här har vi människor som regelmässigt får en mikrofon instucken under hakan. I en värld som är allt annat än perfekt. Varför inte ta tillfället i akt och försöka påverka den till det bättre?

En fråga som så klart för oss in på Sevillas målfarlige anfallare Frédéric Kanouté. När han firade sitt mål i Copa del Rey med att dra sin matchtröja över huvudet tvekade inte den 31-årige domaren Antonio Mateu Lahoz: han plockade fram det gula kortet, precis som reglerna föreskriver.

Kanouté tog sitt straff utan att protestera – men han såg till att så många som möjligt såg hans svarta undertröja med ordet Palestina tryckt på flera språk. En påminnelse om vad som pågår på andra sidan Medelhavet, där Gazas civilbefolkning lever och dör instängda bland israeliska bomber, kulor och raketangrepp.

Agerandet fick det spanska fotbollsförbundet att bötfälla Sevillaspelaren med 3000 euro, runt 32 000 kronor, för att ha brutit mot paragraf 120 i deras regelverk som förbjuder fotbollspelare att framföra politiska eller religiösa budskap på planen. En böteslapp som Kanouté tog utan att protestera.

– Jag gjorde det jag ansåg att jag var tvungen att göra, säger han till Marca.

Oavsett vad man anser om situationen i Gaza – Israel har tveklöst rätt att försvara sig när Hamas skjuter raketer mot bostadsområden i deras land – så är Kanoutés handlande föredömligt. Som Palestinas Spanienambassadör sa:

– Idrottsmännen är mänskliga varelser, och de kan inte undertrycka sin känslor. De har all rätt i världen att uttrycka sina åsikter när det handlar om brott mot de mänskliga rättigheterna. Jag är säker på att alla palestinska barn – som älskar fotboll – är glada över den här gesten.

Men...alla uttalanden är inte likvärdiga. Nu meddelas det att tränaren för Zob Ahan Isfahan i Irans högstaliga, Saeid Azari, vill betala Kanoutés böter. Jag tror och hoppas att mångmiljonären Kanouté tackar nej och betalar 3 000 euro ur egen ficka.

Den iranske tränaren borde i stället fundera lite över varför hans eget land finansierar och förser Hamas med vapen.

Spanska fotbollsförbundet gör rätt i att försöka stävja politisk propaganda på planen. Det gör dessutom Kanoutés handling – och all annan civil olydnad – så mycket tydligare: han visar att budskapet han framför är så viktigt att han är beredd att ta ett straff för att få framföra det.

Kanoutés gest:

Kanouté: "Jag står för det jag gjorde":

test

Välgörenhetsmatch för Unicef:

På plats i Mali:

test

Skrivet av: