Arabiska införs på gymnasiet

Nu kan du välja arabiska som tredjespråk på gymnasiet.


Från och med i höst kommer gymnasieelever på fyra skolor i Malmö kunna välja arabiska i stället för franska, spanska, tyska eller annat tredjespråk, skriver Sydsvenskan.

Arabiska är ett av de fem största språken i världen, och talas av över 300 miljoner som modersmål. Dessutom är arabiska det tredje största språket i Sverige. I Malmö är arabiska det överlägset största modersmålsspråket.

Ändå har inte arabiskan haft samma status som de europeiska språken, franska, tyska, spanska eller ens ryska, japanska och kinesiska.

Enligt Malmös skolkommunalråd Agneta Eriksson beror det främst på att det saknats lärare med formell kompetens, men också på att de asiatiska språken kommit före av näringslivsskäl eftersom många svenska företag har kontakter i Kina och Japan.

– Men vi har också många företag som har avknoppningar i arabisktalande länder, säger Eriksson till Sydsvenkan.

Nu ändras det i och med att fyra gymnasieskolor i Malmö inför arabiska på programmet.

– Det räcker med fem elever så kan vi starta en kurs, säger Latinskolans rektor Kurt Westlund.

Elever från andra gymnasieskolor är också välkomna, bara det går att pussla ihop med skolans schema.

De ungdomar som redan har arabiska som modersmål kan förbättra sina möjligheter genom att läsa det som modernt språk på gymnasiet, genom att de får lära sig skriva och behärska språket ordentligt. Från 201 ger det också ökade meriter vid intagningen till högskolan.

Både högskolor och gymnasier märker att intresset för främmande språk ökar även bland ungdomar som inte har anknytning till landet i fråga.

Som exempel berättar Kurt Westlund att ingen av dem som läser japanska på Latinskolan har några band till landet, skriver Sydsvenskan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Huawei får ta del av hemlig information

1 timme sedan
Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

1 timme sedan
En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.