Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ny artistskatt drabbar inte galor

Sport | 21/01/2009 13:02

Förslaget på ny artistskatt behöver inte drabba svenska idrottsevenemang.

– Vår tävling hotas inte om förslaget genomförs. Men principiellt tycker jag att förslaget är fel, säger DN-galans tävlingsarrangör Rajne Söderberg.

Idrottare som fakturerar tävlingsarrangören eller klubben slipper undan de sociala avgifterna. Det innebär att den nya artistskatten inte behöver slå så hårt som befarat.

– Sociala avgifter gäller i vanliga fall bara när man anlitar en fysisk person och alltså inte när man anställer en juridisk person, säger Fredrik Löfstedt, kansliråd på enheten för inkomstskatt och socialavgifter på finansdepartementet.

Rajne Söderberg har tidigare sagt att DN-galans kostnader skulle öka med två miljoner kronor om det infördes sociala avgifter på 31,42 procent på friidrottarnas löner och prispengar.

Han är förstås nöjd över att DN-galan slipper undan de ökade kostnaderna då i stort sett alla friidrottsstjärnor har egna bolag.

– Men vi protesterar ändå mot förslaget och står bakom Riksidrottsförbundet som har avvisat förslaget, säger Söderberg.

Tolkningen av förslaget skulle även innebära att idrottare som är i Sverige en längre tid, på kontrakt med en klubb, skulle kunna komma undan de sociala avgifterna om de har egna bolag. Men Peter Gudmundsson, vd på Svenska hockeyligan, säger att det inte är så vanligt att spelare som är i Sverige på så kallade artistskattskontrakt får sin lön genom egna bolag.

– De flesta har vanliga anställningskontrakt. Men de utnyttjar inga sociala förmåner i Sverige under sina sex månader som de är här. Klubbarna tecknar separata försäkringar för spelarna, säger Gudmundsson.

Förslaget om att införa sociala avgifter för personer som betalar artistskatt i Sverige ska tas beslut om senare i vår och ska, enligt förslaget, börja gälla från den 1 juli.

Skrivet av: