Torsdag 13 Maj
Stockholm

Årets stora trendbrott

VM 2018 och 2022 köpta?
1 av 8
VM 2018 och 2022 köpta?. Foto: STEFFEN SCHMIDT/AP/SCANPIX
Den kraschade bilen som Woods ska ha flytt i.
2 av 8
Den kraschade bilen som Woods ska ha flytt i. Foto: HAND OUT PHOTO / AP / SCANPIX
Tiger Woods i årets mest patetiska reklamfilm.
3 av 8
Tiger Woods i årets mest patetiska reklamfilm. Foto: YOUTUBE
Wayne Bridge vägrar skaka hand med John Terry.
4 av 8
Wayne Bridge vägrar skaka hand med John Terry. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/SCANPIX
Den kristna högerns moralpanik månne?
5 av 8
Den kristna högerns moralpanik månne?. Foto: Chuck Burton/AP/SCANPIX
Björn Ferry gav skidskyttet den publikboost vi längtat efter.
6 av 8
Björn Ferry gav skidskyttet den publikboost vi längtat efter. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Rooney, som en 15 meter hög version av Shrek.
7 av 8
Rooney, som en 15 meter hög version av Shrek. Foto: Gareth Fuller/AP/SCANPIX
Rooney kramas om av en supporter. Frågan är om han kan återvinna fansen respekt och kärlek efter det stora sveket?
8 av 8
Rooney kramas om av en supporter. Frågan är om han kan återvinna fansen respekt och kärlek efter det stora sveket?. Foto: SCOTT HEPPELL/AP/SCANPIX

Sportåret 2010 har innehållit allt från mutskandaler till otrohetsaffärer. Nyheter24:s Björn Ehrnberg listar här de stora trendbrotten inom idrotterna vi utövar, medierna vi följer och spelarna vi hatälskar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

JORDEN. Nyheter24:s många listor forsätter att hagla. Nästa genomgång är årets stora trendbrott, stora som små.

Vilka har varit de stora trendsättarna i årets sportbevakning? Vad har utövarna börjat syssla med i år, som tidigare år kanske gått obemärkt förbi?

Vilka sporter har seglat upp från en plats i skymundan och tagit det svenska folket med storm? Vilka människor är det som står bakom en annan sports stora fall från den beryktade pidiestalen?

Lugna ner er nu, Nyheter24 har svaren.

5. Kors i taket. Prisa gudarna. Under de olympiska spelen i Vancouver kunde de svenska vintersportarna återigen ta det svenska folket med storm. Som Nyheter24 tidigare rapporterat, kunde Björn Ferry, Charlotte Kalla, Anna Haag, Marcus Hellner och de andra svenska hjältarna åter sätta de iskalla sporterna på kartan.

30 kilometer klassisk stil gick från att vara ett bakgrundsbrus till en otroligt rafflande idrottsgren.

Skidskytte gick från att vara en sport utförd av norska skidgangsters till att bli en av de mest spännande idrotterna på den här sidan minusgraderna.

Och även detta år lyckades en sport med ett mirakulöst hopp från botten av högen, till att bli en intrikat idrott med makalös teknik och nervkittlande matcher. Svenskorna i curlinglandslaget visade var skåpet ska stå - och vann OS-guld. Om fyra år kommer vi sitta klistrade framför teven när sopkvastarna kommer fram.

För att göra de kalla sporterna i midvintersolens hemland ännu lite sexigare, startade även Nyheter24 Vinterkanalen där ni läsare kan följa bland annat Sveriges tredje sexigaste idrottsman, Björn Ferry.

4. Otrohetsskandaler har länge figurerat inom idrottsvärlden - inget nytt under solen där. Men att de skandaler som uppdagats under året fått sådana enorma proportioner är synnerligen något nytt.

Vi har bland annat John Terrys illojala handling mot tidigare lagkamraten Wayne Bridge. Brittiska tidningar fick moralpanik när Terry blev påkommen med att ha haft sex med vänsterbacken och landslagskollegan separerade fru.

Än större blev det mediala värdet när Chelsea tog emot Manchester City i en viktig match på Stamford Bridge. Vänsterbackens forna hemmaplan.

När Bridge kom fram mot Terry sträckte Chelseas lagkapten ut handen i klassiskt manér, men den förrådda spelaren vägrade att skaka hand. The Sun fick spader och tryckte löpsedlar i än mer klassiskt manér och världen kunde snabbt gotta sig i en historia som inte hade något med fotboll att göra. Överhuvudtaget.

Årets näst största chock blev att Wayne Rooney, otroligt oväntat, återigen hade sex med en prostituerad. "Vilken äcklig man", "Mansgris" och "Groteska fotbollspelare" skanderade den brittiska pressen. Samtidigt kan man spekulera kring Coleens Rooneys (Waynes fru) reaktion.

– Jag är van vid det här laget.

Men den i särklass största otrohetssnackisen kretsade utan tvekan runt en viss Tiger Woods. Säga vad man vill om vad han gjorde mot svenska frugan Elin Nordegren, men att en av världens mest kända människor lyckats ha sex med över 150 damer utan att det under en lång tid uppdagats måste antingen anses som det mest övergripande pr-locket genom tiderna, eller den mest cyniska otrohetsskandalen i historien.

Men en sak är säker. När det kommer till vilken man de internationella medierna skrivit om mest under året som gått, råder det ingen tvekan om att Woods är namnet som mest frekvent präntats ner på tangeterna.

Samtidigt kan man aldrig glömma Fox News berömda reporter och kommentator Britt Humes nästan legendariska vädjan till golfstjärnan. "Byt religion och bli förlåten". Den amerikanska högern höll med, men trots hoten från de amerikanska talibanerna, valde Woods att inte bryta med sin buddhistiska lära.

Dessutom visade det sig relativt snabbt att det, trots allt finns människor i USA med perspektiv på saker och ting. Människor som kan sätta det absurda på sin spets och leverera komedi på absolut högsta nivå. Nyheter24 ger er Jon Stewart.

Mon - Thurs 11p / 10c

Men samtidigt kan man inte undkomma att Woods kan ha släppt årets mest patetiska reklamvideo tillsammans med sin stora sponsor, Nike. I bakgrunden hörs världsstjärnans bortgångna fader och i videoklippet kan man se en Tiger som mer liknar Bambi än en livsfarlig golfare.

3. Svenska medier älskar Zlatan Ibrahimovic. Det gör även Nyheter24.

Den svenske anfallaren är absolut en av Sveriges bästa idrottare genom tiderna. Men ibland kan medier ta saker och ting till långtgången överdrift. Likt följetongen som ägde rum under sommarens Silly Season.

Aldrig tidigare har lika många artiklar flödat runt i svensk press så intensivt, om en enda person som under några veckor i augusti. Zlatan skulle lämna älskvärda Barcelona för att återvända till landet där stjärnans status skapades.

I Italien var hysterien fullständigt galen. Där "Ibra" gick från att vara fjolårets stora sommarsnackis, till att bli än större, än mer hyllad och än mer efterlängtad under sommarens Silly Season.

Hela historien kring Ibrahimovics år i Barcelona framstår som än mer absurd när svensken gav uttalanden om Josep Guardiolas ledarstil. "Han har inte pratat med mig på ett halvår" och "Jag vet inte vad hans problem är med mig?"  när bara några av de citat "Ibra berättade Guardiola.

Vare sig 29-åringen har rätt angående Barcelonas tränare eller låter Nyheter24 vara osagt. Men vad man kan konstatera är att den katalanska klubben utan tvekan gjort ett affärsbeslut i partitet med när Decca nobbade The Beatles.

"Ibra" inhandlades till Barcelona för att bli en lösning, en plan B. Men vilket lag behöver en plan B, eller för den delen, en lösning, när klubben precis tagit hem exakt alla titlar klubben hade möjlighet att vinna. Och detta för ett belopp som överskred 800 miljoner kronor.

Katastrofen blev än mer bisarr när den skuldtyngda klubben valde att sälja supersvensken med en brakförlust på över 500 miljoner kronor till Milan.

Trendbrottet i sig är inte särskilt nämnvärt. Men att Zlatan Ibrahimovic fortsätter, trots ett uruselt år, slå massmediala rekord är inget annat än ett bevis på hur otroligt stor världens bäste svensk egentligen är.

2. Agenthärvorna har har länge smutskastat den tidigare "arbetarklass-sporten" fotboll. Från att spelarna varit vardagshjältar för tusentals människor har förvandlingen snabbt gått till att spelarna nu mer ser ut som moderna prostituerade megastjärnor.

Dessutom har agenterna ständigt lagt sina näsor i blöt. Men i år tog de annars anonyma makthavarna bakom kulisserna nya steg in i mediernas värld.

Spaltmeter har skrivits om hur Wanderson skulle blivit tilldelad ett slavkontrakt. Hur Roni Porokara blev förd bakom ljuset. Nyheter24 har redan rapporterat om hur TV4 genomförde sin granskning, och samtidigt glömde bort att föra ljuset över sina metoder.

Men internationellt sett blev Wayne Rooneys ekonomiska våldsförande mot Manchester United den mest omtalade agenthärvan under året.

Wayne Rooney hade en enorm möjlighet att gå från att vara att en älskad och hyllad världsstjärna på Old Trafford till att nå till heorisk status tillsammans med George Best, Eric Cantona och Ryan Giggs. Istället valde han att genom sin agent, utpressa klubben.

Enligt Rooney själv ska kontraktshaveriet grundat sig i en konflikt med styrelsen angående att klubben inte satsat tillräckligt på att värva världsstjärnor till klubben.

Men detta visade sig vara mer eller mindre en lögn.

En dryg vecka efter utspelet om att Rooney inte skulle skriva på ett nytt kontrakt skrev 25-åringen på ett ett nytt avtal. Ett avtal som nästan dubblerade den redan snuskigt rike anfallarens lön. Unitedfansen blev rasande. Och i slutändan visade det sig vara ett lyckat drag från Rooneys agent med det otroligt opassande namnet, Paul Stretford.

Samtidigt dök det upp en människa som stod upp för det som en gång var en vacker sport, spelad av gentlemen och älskad av alla. Ian Holloway seglade inte bara upp som Nyheter24:s stora gunstling, utan även för hela den fotbollsintresserade massan som i stor utsträckning föraktar den moderna fotbollen.

1. Fifa. Kostymnissar, manschouvnister och maktgalningar.

Av någon anledning har Fifa valt att införa årets största trendbrott - att förlägga fotbolls-VM på de mest obskyra platserna.

Och det är inte utan anledning att det luktar mutbrott en lång väg när till en början Ryssland blir tilldelad mästerskapet, ett beslut man skulle kunna acceptera, men att Qatar får hålla i världens största spektakel, är inget mindre än en fullbordad skandal.

När sedan Fifa:s president Sepp Blatter gör följande uttalande, blir den perfekta stormen än större.

Med anledning av Fifa:s beslut blir 2014 års VM-slutspel i Brasilien än mer viktigt, än mer relevant. I mångas ögon kommer slutspelet vara en kamp om sportens överlevnad.

Men samtidigt kan man inte längre blunda för de mutor som figurerar runt i Fifa:s korridorer. Makthavare som glädjeligen tar emot pengar för att förstöra det vackraste sportevenemanget är fullständigt bedrövligt.

Det är synnerligen synd att det internationella fotbollsförbundet under 2010 mer kommer bli ihågkommet för året då mutorna blev offentliga, än den galna festen på den afrikanska sydspetsen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela