Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Regeländring i brottning efter Ara

- 12/02/2009, 05:20 -

Ara Abrahamians klagomål har gett resultat. Nu ändras regler inom brottningen.

Den svenske brottaren Ara Abrahamian gav inte upp sina åsikter och klagomål mot det internationella brottningsförbundet, Fila. Han skulle bara ha rätt. Och nu har han delvis fått det. Skandalen i Peking resulterar nu i att brottningen genomför flera regeländringar, där den allra påtagligaste, och mest relevanta för Abrahamian, är att en brottare nu får möjlighet att under matchen överklaga ett domarbeslut till en speciell jury. Precis det krav svensken hade.

Fila, och dess ordförande Raphael Martinetti, fick alltså till slut böja sig för idrottens skiljedomstol, Cas. Ett riktigt slag i magen på Martinetti som inte velat att Cas ska lägga sig i Filas besut. Den svenska IOK-ledamoten Gunilla Lindberg är belåten med det som komma skall.

–Fila fick ett krav på sig. IOK:s exekutivkommitté konstaterade direkt efter händelserna i Peking att Fila måste se över reglerna omedelbart, säger Lindberg enligt SvD.

En annan regel som varit omdiskuterad är den angående parterrläge. Tidigare fungerade den genom lottning, men efter Ara Abrahamians otaliga överklaganden kommer även den regeln att revideras. Brottarna går i framtiden ner i parterr en rond vardera. Dessutom kommer en brottares tränare kunna vifta med en vit flagga under matchens gång. Domarna ska då titta på en viss situation under slowmotion på video för att avgöra om det var rätt.

Varje brottare har chans att "utmana" ett domslut en gång var per match. Men så länge domaren ger brottaren rätt får denne behålla sin "utmaning". Exakt likadant system används numera på de stora tennistävlingarna. Systemet där kallas för "hawk-eye".

Det nya regelverket kommer gälla till och med OS i London 2012.

Så här såg det ut när Abrahamian lämnade prisutdelningen i OS

Skrivet av: