Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Domaren förtjänade det"

Sport | 21/01/2009 16:25

Den kubanske stjärnan tycker att den svenske domaren förtjänade misshandeln.

Hört talas om Angel Valodia Matos? Inte?

Det är den kubanske taekwondostjärnan som sparkade svenske domaren Chakir Chelbat rakt i ansiktet, med blod och fyra stygn som följd, under OS i Peking. Anledningen var att Chelbat skulle ha dömt bort Matos medvetet och innan matchen tagit emot 10 000 dollar för att ge segern till motståndaren.

– När jag stod och värmde upp kom motståndarens tränare fram och erbjöd mig 10.000 dollar för en läggmatch. Jag tackade nej. Men sedan såg jag hur samme tränare gick fram och talade med den svenske domaren i avskildhet. Så när jag diskvalificerades antog jag att svensken hade erbjudits pengarna. Det var därför jag blev så arg, säger Angel Valodia Matos till DN.

Precis som i Ara Abrahamian-fallet fick Matos stort stöd från sitt hemland. Fidel Castro anklagade till exempel domarna för att vara korrupta. Precis rätt man att säga det.

Kubanen ångrar sitt beteende och ber om ursä... Eller... nej, det gör han inte.

– Min reaktion var inte bra och jag beklagar det inträffade. Men ärligt talat tycker jag att domaren förtjänade det!

Svenske domaren Chakir Chelbat nekar givetvis till det Matos säger.

– Jag har aldrig haft chansen att prata med någon coach. Hade jag gjort det hade jag blivit hemskickad från OS på en gång. Alla vet att Matos ljuger för att rädda sitt eget skinn. Han är en skam för idrotten, säger Chelbat till Expressen.

Angel Valodia Matos vann OS-guld i Sydney 2000.

Så här gick skandalen till

Skrivet av: