Söndag 1 Aug
Stockholm

Häggström: "Fler kommer att följa efter"

Peter Häggström hyllar Anton Hyséns beslut.
1 av 6
Peter Häggström hyllar Anton Hyséns beslut. Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Peter Häggström gick ut i media med sin läggning 2009. Men tio år tidigare berättade han för träningskamraterna.
2 av 6
Peter Häggström gick ut i media med sin läggning 2009. Men tio år tidigare berättade han för träningskamraterna. Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Om Häggström hade fått göra om det, hade han berättat tidigare.
3 av 6
Om Häggström hade fått göra om det, hade han berättat tidigare. Foto: Björn Tilly / BILDBYRÅN
Anton Hysén kom i går ut som Sveriges första öppet homosexuella manlige fotbollsspelare.
4 av 6
Anton Hysén kom i går ut som Sveriges första öppet homosexuella manlige fotbollsspelare. Foto: Jens Bollius
Han berättar också att han blev en bättre idrottare och hoppade längre efter att han hade kommit ut.
5 av 6
Han berättar också att han blev en bättre idrottare och hoppade längre efter att han hade kommit ut. Foto: Sören Andersson
Robert Kronberg var den första som fick veta om Häggströms läggning.
6 av 6
Robert Kronberg var den första som fick veta om Häggströms läggning. Foto: Emil Malmborg / BILDBYRÅN

I onsdags gick Anton Hysén i bräschen och kom ut som Sveriges första öppet homosexuella fotbollspelare. Det hyllar den före detta längdhopparen Peter Häggström - som också kom ut som gay, för snart två år sedan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Peter Häggström:

Född: 27 januari 1976 i Borås.

Peter Häggström blev svensk mästare i längdhopp tre år i rad - 1998, 1999 och 2000.

Han gick ut i media med sin läggning 2009.

Men redan tio år innan berättade han för lagkamraten Robert Kronberg som blev den första att få veta om Häggströms läggning.

Häggström är numer expertkommentator på SVT under deras friidrottssändningar.

STOCKHOLM. Under onsdagen valde Anton Hysén att komma ut som Sveriges första öppet homosexuella fotbollsspelare.

Något nu den före detta längdhopparen Peter Häggström hyllar.

– Det är bra, helt rätt. Det är modigt av honom. Han ska ha all eloge för det, säger Häggström, som själv gick ut som homosexuell under 2009, till Nyheter24 och fortsätter:

– Det blir ett första steg där man skickar någon form av markering att idrotten måste följa samhällsutvecklingen. Det behövs ansikten på vad man pratar om - inte att man bara pratar om fenomenet utan att det finns personer bakom, det är viktigt för utvecklingen.

Att det inte är enkelt att komma ut som homosexuell fotbollsspelare är något Nyheter24 har rapporterat om tidigare.

Men förhoppningen är, menar Häggström, att fler ska våga följa efter och att fler ska våga komma ut. Och enligt honom kommer det att hända snart.

– Min målsättning var att jag kunde gå i bräschen och så kommer fler följa efter. Det är samma nu när Anton gör det och så kommer det vara. Det finns jättemånga duktiga idrottsmän och -kvinnor som inte har kommit ut som är på den absoluta toppnivån – och som kommer göra det. Vi kommer få bevis på det den närmsta tiden. Jag tror att det kommer göra stor förändring, många kommer att få tänka efter.

"Det tog tio år innan jag berättade för någon"

Under 2009 bestämde sig Häggström själv för att komma ut i media. Men redan för tio år sedan hade han berättat för sina tränarkompisar.

– Det tog tio år till det att jag berättade för någon överhuvudtaget. Den första jag pratade med var han som jag tränade med väldigt mycket just då, Robert Kronberg. Sen tog det ytterligare tio år innan jag berättade för media. Så det var tio år mellan varje steg. Det beskriver ganska tydligt kring hur svårt det är.

Anledningen till att han väntade så pass länge var för att det kändes otänkbart att vara elitidrottare och homosexuell. Det tog mycket energi att fundera och våndas kring processen att komma ut. Men likväl en lättnad när det väl hände.

– Det har varit positivt till 100 procent. Vissa har haft åsikter, men det har varit mest positivt. Folk jag tränat med och landslagskompisar har hört av sig och analyserat sitt beteende och tänkt efter, på ett positivt sätt.

Om han hade fått göra om det hade han bestämt sig för att berätta tidigare. Speciellt eftersom han märkte att han blev en bättre idrottare.

– Det blir svårare ju äldre man blir. Speciellt om man blir en känd person och mycket blir knutet till det. I och med att jag såg att det påverkade mig positivt resultatmässigt hade jag nog berättat tidigare, säger Häggström till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela