Måndag 18 Okt
Stockholm

Blev fransk mästare – slapp utvisning

17-åriga Sharif Hassanzade boxade till sig ett uppehållstillstånd.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sharif Hassanzade var 14 år gammal när han anledde från det krigshärjade Afghanistan till franska Lille. Resan som gick via Pakistan tog tre månader. Han kände ingen i Frankrike, kunde varken skriva eller prata franska.

Den unge afghanen fick flytta in i ett ungdomshem i den nordfranska staden Tourcoing. Han kom i kontakt med den lokala boxningsföreningen, som snabbt upptäckte hans talang. Sharif Hassanzade lärde sig snart att prata franska flytande.

Efter att klubben bluffat in honom i franska mästerskapen vann Sharif Hassanzade i lördags superlättviktklassen. En seger som medförde att det uppdagades att han inte har rätt att stanna i Frankrike, och riskerar utvisning innan året är slut. Men Sharif Hassanzades historia slog an en sträng hos den franska allmänheten, och väckte därmed Frankirkes migrationsminster Eric Bessons intresse:

– Från och med nu kan Sharif Hassanzade ansöka om uppehållstillstånd i Nord-regionens polishögkvarter och om han så ösnkar inleda processenför att bli fransk medborgare, meddelade ministern.

Ett välkommet besked för den nykorade franska mästaren.

– Det här är mitt livs bästa dag. Inuti mig är det helt galet. Jag har min klubb och mina tränare att tacka för mycket, säger Sharif Hassanzade till Nord Eclair.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela