Demonstrationerna små hittills

Polisen förbereder inför lördagens demonstration. Får förstärkning från Danmark.


Helgens Davis Cup-möte mot Israel i Malmö har förvandlats till en politisk fråga. Är det rätt av Sverige att bjuda in och spela mot ett krigförande land? Stora demonstrationer väntas, och framför allt på lördagen är polisen beredd på att behöva jobba häcken av sig. Men redan nu, med drygt fem timmar kvar till första matchen, är läget spänt utanför Baltiska hallen. Trots att endast ett fåtal personer befinner sig vid stadion på fredagsmorgonen är det avspärrat och ett stort antal poliser bevakar området.

Då lördagen tros bli den stora dagen för manifestationer är polisen osäkra på hur fredagen kommer arta sig.

– Det är lugnt på plats nu. 10-15 personer är här och minifesterar, men det är svårt att säga hur det kommer utveckla sig, säger en av Skånepolisens informationsansvariga till Nyheter24.

Väntar ni er några större demonstrationer under dagen?

– Det går inte att säga. Vi har personal som analyserar läget på nytt hela tiden.

Många organisationer har sagt sig vilja demonstrera fredligt, men för att möta det eventuella våld som kan komma från exempelvis det militanta nätverkat Afa har Skånepolisen begärt fordonshjälp från Danmark.

– Vi har aldrig lånat fordon tidigare utan har klarat oss med våra egna. Detta är första gången, säger Tommy Hydfors, biträdande rikskriminalchef, till SvD innan han fortsätter:

– I Göteborg kastade man sten på polisen, nu får bilarna ta sådana angrepp.

Även om de högsta ropen riktas mot staten Israel har muslimska fundamentalister och extrema vänsteraktivister riktat hot mot judar i Malmö. Det Judiska centralrådet har nu vädjat till justitieminister Beatrice Ask om hjälp.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!