Västerås bröt Edsbyns dominans

Som vanligt fick SM-finalen i bandy ett dramatiskt avgörande. VSK mästare.

Edsbyn har varit kungar inom den svenska bandyn de senaste fem åren. Men efter lika många raka guld bröts dominansen på lördagen när Västerås vann SM-finalen på Studenternas i Uppsala.

Matchen inleddes i strålande väder för publiken men med desto mindre roligt spel på isen. Båda lagen låg på defensiven för att som traditionen säger "känna lite på varandra", men allt eftersom minuterna gick öppnades offensiven och framför allt Västerås började bjuda på fartfyllda kontringar. Ändå var det Edsbyn som tog ledningen när Jonas Edling från långt håll, och via en något halvdann insats av Västerås målvakt Daniel Kjörling, kunde näta. Kort därpå replikerade Västerås Tobias Holmberg med samma mynt när han med en riktig projektil satte bollen rakt i krysset. Ett mål passande för den fest som SM-finalen var på läktaren.

Det tillknäppta spelet höll i sig med ytterligare var sitt mål för vardera lag innan spänningen tog fart på allvar i den andra halvleken. Västerås, som överlag var det bättre laget de första 45 minuterna, tog välförtjänt ledningen med 3-2 efter att Edsbyns målvakt Anders Svensson kastat ut bollen rakt på den egna spelaren Daniel Liws skridsko och gett Västerås ett jätteläge de kunde förvalta.

Edsbyn är Sveriges antagligen farligaste lag på hörnor, därför var det kanske ingen överraskning att kvitteringen till först 3-3 och senare också till 4-4 kom efter just hörna. I det läget kändes det som om segern kunde hamna var som helst, och vad vore en SM-final i bandy utan en riktigt dramatisk upplösning?

I den 85:e minuten fick Västerås ett frislag på vänsterkanten där inspelet snyggt togs ner på bröstet av Jonas Nilsson innan denne dunkade in det avgörande segermålet – 5-4.

– Jag är bara så jävla glad, sade den gråtfärdige Västeråstränaren Jonas Holgersson till SVT.

Efter fem raka SM-titlar är Edsbyns guldglans bruten. Nu är det Västerås som bestämmer i bandysverige.