1 av 7
2 av 7
3 av 7
4 av 7
5 av 7
6 av 7
7 av 7

Så hånas företagen som stöttar VM i Qatar

Det går tungt för Fifa just nu.


Fotbolls-VM 2022 ska hållas i Qatar, ett beslut som har fått kritik av många olika anledningar. Flera av Fifa:s höga delegater greps nyligen av polisen misstänkta för bland annat mutbrott. Det finns alltså misstankar om att Qatar mutade sig till VM, men trots det är Fifa fast beslutna att genomföra VM som planerat.

En av anledningarna till kritiken är de slavliknande förhållandena som arbetare i Qatar lever under. Nästan alla arbetare är utlänningar, som kommit dit för att tjäna pengar. Problemet är att de är helt beroende av sina arbetsgivare som nästan har fullständig kontroll över dem.

Arbetsgivarna äger i princip sin anställda eftersom de kan konfiskera deras pass och bestämmer när och hur lönen betalas ut. Arbetet är farligt och det dör människor nästan dagligen på byggplatserna.

Flera av världens största företag är med och sponsrar VM, och i förlängningen också Qatars brott mot mänskliga rättigheter. För att protestera mot dessa företag har några amatördesigners gjort om företagens logotyper för att bättre passa deras agerande. The Verge har skrivit om bilderna som sätter press på företagen.

1. McDonalds är ett av de företag som stöttar

Bildkälla: sweetmonkeylove / Imgur

2. Adidas är en av huvudsponsorerna

Bildkälla: TbrendanM / Reddit

3. Coca Colas logga har försetts med en ny bild

Bildkälla: Reddit

4. Hyundai anklagas för att stötta brott mot mänskliga rättigheter

Bildkälla: Imgur

5. McDonalds har till och med fått två bilder

Bildkälla: NunchuckMantis / Imgur

6. Sony medverkar till slaveri föreslår den här bilden

Bildkälla: aguynamedlewis / Imgur

7. Fyndig koppling till alla de människor som dör medan de bygger Qatar för VM.

Bildkälla: BeastDiamondXD / Imgur

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Målpremiär för Zibanejad när Rangers vann

Nylander "en möjlighet" nästa match

2 timmar sedan
Torontos svenske storstjärna William Nylander har missat de två första slutspelsmatcherna mot Boston på grund av en hittills inte avslöjad skada. Inför den tredje matchen mellan lagen kan han dock eventuellt komma till spel, skriver nhl.com.

Ännu en missad chans: "Känns tomt"

igår 23:24
Ännu ett missat kval – ännu en missad möjlighet. Mesta mästarna Djurgården får spela i näst högsta serien för tredje säsongen i rad – det har inte hänt sedan 1940-talet. Det känns tomt och tufft. Mest tomt, säger lagkaptenen Marcus Krüger.

Rödin: "En jäkla revansch"

igår 23:02
Kritiserade som ett gäng förlorare förra året. Nu är Brynäs ett vinnarlag igen – tillbaka till SHL. Det är en jäkla revansch, men vi har trott på det hela tiden, säger Brynässtjärnan Anton Rödin.

Arsenals uppvisning – 5–0 i derbyt mot Chelsea

igår 22:58
Snabb studs upp ur svackan – och fortsatt en utmanare i kampen om Premier League-titeln. Arsenal krossade Chelsea i Londonderbyt med 5–0.

Brynäs lycka – det händer nu

igår 22:18
Brynäs sejour i hockeyallsvenskan blev bara ettårig. De 13-faldiga svenska mästarna pallade pressen och var i slutändan överlägsna i kvalet. Här är fyra punkter kring Brynäs styrka i allsvenskan och utmaningarna i SHL: