Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så hånas företagen som stöttar VM i Qatar

- 28/05/2015, 10:50 -
1 av 7

2 av 7

3 av 7

4 av 7

5 av 7

6 av 7

7 av 7

Det går tungt för Fifa just nu.

Fotbolls-VM 2022 ska hållas i Qatar, ett beslut som har fått kritik av många olika anledningar. Flera av Fifa:s höga delegater greps nyligen av polisen misstänkta för bland annat mutbrott. Det finns alltså misstankar om att Qatar mutade sig till VM, men trots det är Fifa fast beslutna att genomföra VM som planerat.

En av anledningarna till kritiken är de slavliknande förhållandena som arbetare i Qatar lever under. Nästan alla arbetare är utlänningar, som kommit dit för att tjäna pengar. Problemet är att de är helt beroende av sina arbetsgivare som nästan har fullständig kontroll över dem.

Arbetsgivarna äger i princip sin anställda eftersom de kan konfiskera deras pass och bestämmer när och hur lönen betalas ut. Arbetet är farligt och det dör människor nästan dagligen på byggplatserna.

Flera av världens största företag är med och sponsrar VM, och i förlängningen också Qatars brott mot mänskliga rättigheter. För att protestera mot dessa företag har några amatördesigners gjort om företagens logotyper för att bättre passa deras agerande. The Verge har skrivit om bilderna som sätter press på företagen.

1. McDonalds är ett av de företag som stöttar

Bildkälla: sweetmonkeylove / Imgur

2. Adidas är en av huvudsponsorerna

Bildkälla: TbrendanM / Reddit

3. Coca Colas logga har försetts med en ny bild

Bildkälla: Reddit

4. Hyundai anklagas för att stötta brott mot mänskliga rättigheter

Bildkälla: Imgur

5. McDonalds har till och med fått två bilder

Bildkälla: NunchuckMantis / Imgur

6. Sony medverkar till slaveri föreslår den här bilden

Bildkälla: aguynamedlewis / Imgur

7. Fyndig koppling till alla de människor som dör medan de bygger Qatar för VM.

Bildkälla: BeastDiamondXD / Imgur