Hon avbröt lopp för att rädda rival

Ensamseglaren Sam Davies försökte rädda konkurent som brutit benet.


Man kan tro att folk som seglar ensamma jorden runt inte är särskilt sociala varelser. Det stämmer inte på brittiskan Samantha "Sam" Davies. När hon under Vendée Globe race fick höra att medtävlaren Yann Elis brutit benet utanför Australiens kust tvekade hon inte: hon skulle segla dit. Inte för att rädda honom – det hade inte gått – utan för att hålla honom sällskap. Detta trots att andra tävlande som befann sig närmre Yann Elis redan hunnit dit.

– Det finns ingen chans att vi kan få honom ur hans båt över till någon av våra. Planen är att finnas där som ett moraliskt stöd åt honom medan han väntar på den riktiga räddningen, sa Sam Davies till The Guardian.

Tidigare i veckan slogs brittiskan medvetslös när en kraftig våg kastade henne mot relingen på hennes båt Roxy.

– Jag slits mellan att tokrejsa till Yann och att inte pressa mig för hårt och riskera att jag eller Roxy skadas. Jag vet att jag måste vara förståndig och få lite vila under seglatsen så att jag är i god form om jag behövs i räddningsarbetet, sa Davies till The Guardian.

Nu har den australiska marinens fregatt Arunta nått fram till den skadade Yann Elis. Sam Davies återgår nu till loppet, med vetskapen om att hennes vän och konkurent är räddad.

– Det är vår anda inom havsrejsing, att vi alla vet att vi för det mesta är våra egna räddare. När allt kommer omkring är hälsan och säkerheten för våra medtävlare som också är våra vänner det viktigaste, säger Sam Davies till Sky.

På sin egen hemsida skriver hon:

"När du läser det här kommer förhoppningsvis krigsskeppet Arunta ha tagit hand om Yann".

Sam Davies ombord på Roxy under Vendee globe race:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!