Svensk förlust i VM-kvalet

De svenska herrlandslaget i curling förlorade inledande matchen. (TT)


De svenska herrlandslaget i curling förlorade den inledande matchen i VM-kvalet mot Finland med 5-6.

Sverige riskerar nu för första gången att missa en VM-turnering. Och inte nog med det - Sverige riskerar dessutom att missa OS-turneringen i Vancouver 2010.

Det svenska manskapet i lag Mabergs hade bra kontroll på spelet i Skyttishallen i Örnsköldsvik fram till den åttonde omgången där Finland spelade hem tre poäng och vände underläge 2-4 till ledning med 5-4. Sverige lyckades sedan kvittera till 5-5, men i skiljeomgången hade Finland favör av att kunna spela den sista stenen och det övertaget släppte man inte ifrån sig utan säkrade segern med 6-5.

VM-kvalet spelas i bäst av tre matcher. Den första matchen spelade i Skyttishallen där B-gruppen spelat. Den andra matchen på lördagsförmiddag spelas i huvudhallen Swedbank Arena där Sverige vann tre av sina nio matcher i A-gruppspelet och slutade på åttonde plats. En eventuellt tredje och avgörande kvalmatch spelas på lördagseftermiddagen där lotten avgör i vilken arena matchen spelas.

Vinner Finland ytterligare en match i kvalet kan man packa väskorna och ge sig iväg till Moncton i Kanada i början av april.

Finland har vunnit samtliga matcher hittills i EM-spelet - det blev full pott i gruppspelet i EM och det blev även full utdelning för finländarna i slutspelet. I det inledande semifinalmötet mot grupptvåan Italien vann Finland med 8-3 och i finalen möttes de båda lagen igen. Då snyggade Finland till siffrorna ytterligare och vann med 9-2.

Lag Mabergs som spelar för Sundbyberg kvalade in till EM genom att vinna SM-finalen i våras i EM-staden Örnsköldsvik. Men i EM har framgångarna uteblivit för laget med Mathias Mabergs som skip och trea, Henrik Edlund som fyra, Emil Marklund som tvåa och David Kallin som etta samt reserven Andreas Prytz.

I den inledande matchen i damernas VM-kval utklassade Norge England med 10-1.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!