Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

IOK testar alla dopningsprov igen

- 08/10/2008, 16:20 -

Nya dopningsavslöjanden tvingar IOK att göra nya tester på 5000 OS-idrottare.

IOK avslöjade i dag att de kommer att göra nya analyser på alla dopningsprov från OS i Peking. Bakgrunden till beslutet är det nya dopningsdrogen, CERA, tredje generationens EPO som användes flitigt under Tour de France tidigare i år. CERA upptäcktes i efterhand av den franska antidopningbyrån och har lett till avstängning av flera etappvinnare i Tour de France. De nya anti-dopningsmetoderna har varit så framgångsrika att det nu kommer att användas även för OS.

– Beslutet visar beslutsamhet för nolltoleransen mot dopning och vi kommer att använda oss av alla tillängliga metoder att bekämpa fuskarna, säger IOK:s vicepresident Thomas Bach till nyhetsbyrån AP.

IOK säger även att de uppskattar det internationella cykelförbundets initiativtagande att använda de nya metoderna för att bekämpa CERA.

– IOK kommer att stödja alla förbund, som med meningsfulla och tillförlitliga metoder, fortsätter att kämpa mot dopning, säger berättade IOK:s taleskvinna Emmanuelle Moreau.

Proverna från Peking kommer att skickas till Lausanne där världsantidopningsbyrån, WADA, har sina lokaler.

Under OS åkte sex idrottare fast i dopningskontrol. Nu kan många fler vara på tur.

Se reportage om gen-dopning

Skrivet av: