Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kapprustning väntar i formel 1

Sport | 15/04/2009 17:09

Brawns bilar kontroversiella men godkända - Button får behålla sina segrar.

Brawns, Toyotas och Williams vindsnabba formel 1-bilar må vara kontroversiella. Men de är fullt godkända. Jenson Button får behålla sina segrar, medan det för övriga stall nu gäller att rusta i kapp.

Det handlar om aerodynamik, om formel 1-bilarnas grepp på asfalten. Närmare bestämt om en liten metallbit under bilarnas bakparti.

Det nya reglementet som infördes till den här säsongen skulle egentligen göra de så kallade diffusorerna mindre. I stället dök Brawn, Toyota och Williams upp med större, tudelade varianter, tack vare ett kryphål i det nya reglementet.

Brawn, som inför säsongen växte fram ur spillrorna av Hondas nedlagda formel 1-team, chockstartade i premiären i Melbourne med en dubbelseger, Jenson Button före Rubens Barrichello. Dessutom körde Jarno Trulli och Timo Glock in på tredje respektive fjärde plats i sina Toyotabilar.

En desperat kapprustning lär nu vänta bland de övriga teamen för att försöka förhindra att den åtråvärda världsmästartiteln glider iväg för långt. För oavsett hur reglementet tolkas verkar Button och de övriga förarna i de tre stallen tjäna på konstruktionen - det har talats om en halv sekund per varv, vilket under ett helt lopp motsvarar uppemot en halvminut.

Det var därför inte oväntat idel nöjda röster från de tre stallen med färdiga diffusorer efter domslutet. Och bistra miner från de övriga. Det här beslutet betyder att sju team kommer att behöva investera stora summor för att genomföra de nödvändiga förändringarna på sina bilar, konstaterar Mario Theissen, BMW:s motorsportchef, på teamets hemsida.

Skrivet av: