Söndag 17 Okt
Stockholm

Hus, journalisthat och priser – så var Zlatans år

Fotboll
1 av 9
Zlatan har haft en oerhört händelserikt år. Foto: Foto: Montage
Serie A
2 av 9
Han började säsongen i Milan. Foto: Getty Images
Fotboll, italien
3 av 9
Där han också vann skytteligan och blev utsedd till ligans bäste spelare innan han flyttade till... Foto: Getty Images
Paris
4 av 9
...Paris Saint-Germain. Lycka!. Foto: Scanpix
Fotbollsstjärna
5 av 9
Zlatan har varit aktiv på bostadsmarknaden i år och bland annat börjat byggt det här huset långt uppe i Norrland. Foto: Jan Andersson/Länstidningen i Jämtland
Landslaget
6 av 9
Det många kommer att minnas från 2012 är nog Zlatans sinnessjuka mål mot England. Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån
Landslaget
7 av 9
Bilden kommer aldrig att släppa näthinnan. Foto: Marcus Ericsson/Bildbyrån
Fotbollspelare och politik
8 av 9
2012 var även året då Zlatan hamnade mitt i epicentrum av en SD-skandal – trots att han själv inte hade någonting med det att göra. Foto: SCANPIX
Fotbollsgalan
9 av 9
Zlatan vann flera priser under året. Bland annat sin sjunde Guldboll. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Magiska mål, köra på reportrar, kaoset kring flytten till PSG och i centrum för en politisk diskussion. Zlatan Ibrahimovic, 31, år har minst sagt varit händelserikt. Läs hela sammanfattningen av Nyheter24 här.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Sportens årslistor

Häng med när Nyheter24sammanfattar sportåret 2012. Från och med den 17 december fram till den första januari kommer vi att publicera en årslista om dagen med det bästa, sämsta, värsta och roligaste från sportens värld.

Tycker du någon saknas på listan? Tveka inte att höra av dig till sport@nyheter24.se.

Målen: Som Zlatan själv säger: "Jag är som ett vin". 31-åringen blir bara bättre och bättre med åren – och det visar sig inte minst i hans målfacit. Zlatan har aldrig gjort så mycket mål som han gör just nu. I hans sista säsong för Milan vann han skytteligan för andra gången i Italien med sina 28 baljor på 32 matcher. Med 18 mål på 16 matcher har det knappast börjat sämre i Paris Saint-Germain heller. 

Att han har blivit en målskytt av världsklass imponerar naturligtvis – men som vanligt är det hur Zlatan gör sina mål som är det allra mest uppseendeväckande. Och 2012 är inget undantag. Hans drömmål mot England ligger väl de flesta av oss närmast om hjärtat.

name=" allowfullscreen> 

Det var så snyggt att till och med den engelske före detta fotbollsspelaren, men numera expertkommentatorn, Stan Collymore vill ge Zlatan en "manhug" och att målet rekonstruerades i legoform

Även Zlatans volleymål mot Frankrike i EM blev utsett till hela turneringens snyggaste. Och då har vi inte ens nämnt hans kung fu-spark mot Toulouse.

Må Zlatan aldrig sluta överraska oss. 

Journalisthatet: Man kan säga mycket om Zlatan men vänlig mot journalister är han inte. Han inledde året med att köra på, ja du läste rätt, köra på en kvinnlig italiensk journalist. Därefter visade han upp en ogenomtänkt gubbsjuk sida då han bad en journalist av det kvinnliga könet att: "Gå hem och laga mat".  

Men 2012 var även året då Zlatan gav anledningen till varför han helst slipper murvlarna. Innan bragdmatchen mot Tyskland röt han till på en presskonferens och sa att 95 procent av nyheterna om honom är lögn. Vi på Nyheter24 förstår oss inte på Zlatans attack och hänvisar till artiklarna "Zlatan snopphånas på internet" och "Zlatan och Ribérys norska hångelparty"

Sedan kan man ju förstå honom när orädda journalister på riktigt försöker hångla upp honom. Hans tillvägagångssätt när han dissar reportrarna uppgraderades dessutom under 2012.

name=" allowfullscreen> 

Älskar PSG, älskar inte PSG, älskar PSG, älskar inte PSG: "Nej, men inte ska väl Zlatan till franska ligan?". Det var många som ställde sig den frågan i våras när ryktena började florerar kring hans vara eller icke vara i Milan. Som bekant gick Milans ekonomi i botten men länge, länge dementerade MilanParis Saint-Germain och Zlatan själv påståendena om en övergång. 

Det kan väl dock inte ha undgått någon att han till slut gick till miljadärklubben i Paris

name=" allowfullscreen>

Dessutom visste han ju självklart "från dag ett" att övergången skulle bli av. Dock har hans galna agent Mino Raiola redan börjat flirta runt med klubbar i Europa och har sagt att Zlatan inte kommer att avsluta sin karriär i PSG.

Men i slutändan lär han inte vara besviken på flytten – även om han är storstjärnan i ett ganska mediokert lag och mer än gärna visar det. Lönen, som visserligen var lägre än vad ryktena sa, 77 miljoner kronor om året, bör räcka för att kunna få ekonomin att gå runt för stjärnan.

Zlatan, den moderna svensken: 2012 var året då Zlatan plötsligt stod i centrum för något som han knappast hade tänkt sig från början. 31-åringens popularitet har gjort att han ofta har använts när flyktingpolitiken har börjat diskuterats i Sverige. Särskilt efter Sverigedemokraternas skandaler i november. Efter Zlatans galna uppvisning mot England twittrade Pontus Wernbloom:

Zlatan, som är född och uppvuxen i Sverige av sina föräldrar från Bosnien och Kroatien, valde själv att uttala sig om SD i slutet av december.

– Det är så världen ser ut, det är bara acceptera det, flyta på och hänga med. Men vad de håller på mig har jag inte gett mig in i och det intresserar mig inte. Jag känner mig som svensk, jag är stolt över att vara svensk och jag försöker representera Sverige var jag än kommer i världen. Jag hoppas att jag gör det bra, på det sättet jag kan. Vad de säger kliar mig inte någonstans, säger stjärnan till Expressen.
Han har även pratat om fotbollen som en religion, där alla är välkomna.
– Spelar ingen roll vart du kommer ifrån eller om du är vit, svart, kines eller vad du än är. För mig är fotbollen en religion och alla är välkomna. Det är därför vi spelar fotboll och det är så vi kopplas ihop. Alla kan få göra det och utföra det och framför allt spelar det ingen roll var man kommer ifrån. Jag har inte satt mig in i det där, men det är inget som har med fotboll att göra, absolut inte. Eller med någonting över huvud taget att göra, någonstans, sa han efter Bosse Hanssons "svarting"-skandal.  

Zlatan är Zlatan och han finns överallt – vare sig du vill det eller inte.

Borta bra men hemma bäst:

"It's a buyers market out there". Ekonomin i Europa och så även i världsfotbollen har varit i botten under 2012. Men vad har det gjort Zlatan? Han, som dagligen har tjänat som 215 sjuksköterskor i sin elva år långa proffskarriär, har investerat i fastigheter som aldrig förr. Men det började med att han slängde ut sin lilla villa i Malmö på Blocket, eller ja, till försäljning i mars. Efter det har det bara varit galna köp. 

I juni köpte han en ö, med namnet Dävensö, för 22 miljoner kronor. Mycket på grund av sitt stora jaktintresse. Och det kommer att bli mycket jakt för Zlatan i framtiden. För mitt ute i vildmarken, ovanför Östersund mot norska gränsen, bygger Zlatan ett ny jaktstuga. Närmsta samhälle heter Olden och där kan han jaga, fiska och åka skoter (Zlatans stora intressen här i livet) tillsammans med sin miljadärkompis och blivande granne Dan Olofsson

Lägg där in en ny lyxlägenhet i Paris också. Han är numera en fastighetsmogul Zlatan Ibrahimovic

Prisernas år: 

Nej, det blev ingen Ballon d'Or i år heller för Zlatan – det är inte lätt när Lionel Messi och Cristiano Ronaldo spelar fotboll som de gör. Men annars har 31-åringen haft ett guldkantat år med priser till både höger och vänster. Först och främst vann han utmärkelsen årets bästa spelare spelare för tredje gången i Italien. Sedan vann han ju även skytteligan i Serie A som vi redan har nämnt. 

Släng där till en sjunde Guldboll och en nominering till litteraturutmärkelsen Augustpriset och han tog storslam på hemmaplan. För Zlatan själv säger ju det.

– Bara att vara nominerad är en fantastisk sak har jag hört, sa 31-åringen om Augustpriset som han aldrig vann. 

Det kanske största priset, och det med största konkurrens, som Zlatan fick ta emot under 2012 var "den gyllene foten". Priset delas ut till världens bäste fotbollsspelare över 29 år. Det kanske låter lite beiget men ge det en sekund och tänk på vilka spelare som är bakom Zlatan. Det blir rätt stort när man förstår att han får priset framför spelare som Champions League-hjälten Didier Drogba, världens bäste målvakt Iker Casillas och spelgenierna Xavi och Andrea Pirlo

Individuellt sett är troligen "Den gyllene foten" Zlatans största utmärkelse någonsin – något han är värd efter sitt bästa år som fotbollsspelare.

Kommentera
Kopiera länk
Dela