Makondele och Skulason räddade HIF

Varsin ägd halvlek resulterade i varsin poäng i toppmötet på Gamla Ullevi.

Sällan har en match ändrat karaktär så kraftigt som under söndagens toppmöte i Allsvenskan på Gamla Ullevi. Efter en första halvlek med två snygga mål från hemmalaget IFK Göteborg kom gästerna Helsingborg tillbaka de sista 45 minuterna och slet till sig en poäng – helt rättvist – med hjälp av en islänning och en kongoles.

– Det är klart att man är lite missnöjd, säger Stefan Rehn, tränare för Göteborg, till Canal Plus.

Inte undra på det. Efter att U21-spelarna Sebastian Eriksson och Erik Lund gjort två mycket snygga mål och hjälp sitt IFK Göteborg att äga första halvlek helt och hållet var det idel glada miner bland såväl spelare som supportrar. Och visst fortsatte det frejdiga spelet även i andra halvlek. Problemet var bara att det då var bortalaget som bjöd på det.

Helsingborg kom efter paus ut som ett helt nytt lag efter att ha varit kraftigt tillbakapressade stora delar av den första halvleken. Utdelningen kom omgående då islänningen Olafur Skulasons ribbskott nickades in på returen av René Makondele. Men duon var inte klara för dagen. Med en kvart kvar av matchen tryckte sig Skulason urstarkt förbi på vänsterkanten och spelade in bollen till Makondele som kunde raka in kvitteringen – 2-2.

Tabelltoppen i Allsvenskan är fortsatt tät som ett getingbo, men det oavgjorda resultatet innebär att AIK på måndagen kan ta över serieledningen via vinst över Halmstad. Än mer smolk i bägaren för IFK Göteborg var att Tobias Hysén skadade sig.

– Det kan vara en sträckning eller bristning. Just nu vet vi inte riktigt hur allvarligt det är, sa Stefan Rehn.