Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Maffians tentakler kramar Serie A

Sport | 25/11/2008 17:44

Den här veckan är författaren Roberto Saviano på besök i Stockholm. I sin bok ”Gomorra” visade han hur Neapeltraktens maffiaorganisation camorran dragit fördel av globaliseringen bättre än de flesta andra sektorer i det italienska samhället. En fin scen är när en av camorrans skräddare ser Oscarsgalan på teve, och känner igen Angelina Jolies klänning som en av sina egna piratkopierade mästarkreationer.

Tentaklerna från Italiens fyra stora maffiaorganisationer når även ut till fotbollens värld.

I Genoa spelar Giuseppe Sculli, en spelare som länge avlyssnades av polisen i hopp om att finna ledtrådar till var hans morfar Giuseppe Morabito höll sig gömd. Morabito, mer känd under namnet ”u Tiradrittu” (ungefär ”Skarpskytten”) ledde Kalabriens våldsamma och framgångsrika maffia, 'Ndrangheta, fram tills han greps 2004.

Avlyssningen av Giuseppe Sculli visade även att han aktivt medverkade i en uppgjord match år 2002 där han bland annat slog en straff utanför, samt att han hotade folk i sin hemby Bruzzano Zeffirio för att de skulle rösta på ’Ndranghetans kandidat i borgmästarvalet.

Inför VM visades en förhandskopia av filmatiseringen av Savianos bok Gomorra för de i Italiens landslag som ville se. Nyligen berättade Milans tränare Carlo Ancelotti att Ronaldinho läste ”Gomorra” på flyget hem från matchen i Lecce.

– Han bor i Italien och intresserar sig för italienska frågor, förklarade Ancelotti för Sky.

Frågan är om Ronaldinho vet att camorrans bläckfisklika armar sträcker sig in i Ancelottis egen spelartrupp?

Ett annat av Milans nyförvärv i sommar var Marco Borriello, som var skyttekung i Scullis Genoa i fjol.

Nyligen visade veckotidningen l'Espresso – där Roberto Saviano brukar medverka – att Milananfallarens far Vittorio Borriello levde på att låna ut pengar till ockerränta i ett camorrakontrollerat område fram till han mystiskt försvann 1993. En gripen camorramedlem, Pasquale Centore, har berättat för polisen vad som hände: han skjöt ihjäl Vittorio Borriello på sin firma i Neapel efter ett gräl om en skuld. Pasquale Centore beskriver Borrriellos far som en ”boss”. Själv var han en av höjdarna i handeln med narkotika med colombianer. Centore grävde ner kroppen under sin egen villa.

Tänk på det nästa gång du tycker att en match i Serie A är tråkig.

Giuseppe Sculli hemma i byn:

Skrivet av: