Roberto Saviano går i landsflykt

- 15/10/2008, 18:24 -

Chock och förståelse i Italien efter att succéförfattaren meddelat sitt beslut.

Sedan Roberto Saviano gav ut Gomorra – hans bok om den napolitanska maffian camorran, har han levt under ett ständigt hot. Han har levt på hemlig ort, ständigt omgiven av livvakter – väl medveten om att camorran har för vana att mörda de som sätter sig upp mot organisationen. Nyligen berättade en avhoppad camorramedlem att Saviano skulle dödas innan december månads slut.

I dag meddelande Roberto Saviano att han flyr Italien, för att kunna leva något som liknar ett vanligt liv igen.

– Jag vill ha ett liv. Jag vill ha ett hem. Jag vill bli kär, dricka en öl ute, gå på biblioteket och välja en bok och läsa baksidetexten. Jag vill ta en promenad, få lite sol på mig, gå i regnet, träffa min mamma utan att vara rädd och utan att göra henne rädd, säger Roberto Saviano till La Repubblica.

– Fan, jag är bara 28 år, fortsätter han.

Ändå tvekade han länge inför beslutet.

– Under den här tiden har jag tänkt att det inte skulle vara någon god idé att ge efter för lockelsen att ta ett steg tillbaka, framför allt skulle det inte vara smart. Jag har trott att det rätt och slätt vore dumt – förutom orättfärdigt – att svika sig själv, säger Saviano.

Framför allt har han inte velat ge alla sina fiender glädjen att känna att de jagat bort honom. Till slut var han ändå så ensam att han inte kände sig ha något val.

– Just nu ser jag ingen anledning till att härda ut och leva i den här världen som en fånge i mig själv, i min bok, i min framgång. Framgången kan dra åt h-e.

Därmed inte sagt att Saviano tröttnat på författarskapet.

– Jag vill fortfarande skriva, skriva, skriva för det är min passion och mitt sätt att göra motstånd. Och för att skriva behöver jag komma ut i verkligheten, utsätta mig för den, lukta den och svettas den och inte leva sterliserat i en tryckluftskammare i en militärbarack. I dag här, i morgon 20 mil bort, ivägskickad som ett paket utan att veta vad som har hänt eller vad som ska hända. I ett förvirrat tillstånd av ständig osäkerhet som hindrar mig från att tänka, reflektera, koncentrera mig, säger Saviano till La Repubblica.

Hemsidan till veckotidningen l'Espresso, där Saviano är medarbetare, fylldes under dagen av kommentarer från läsarna.

"I stället för att säga åt Saviano att kämpa vidare låt oss börja göra allt vad vi kan i kampen mot alla maffior. Saviano ger inte upp, vid 28 års ålder är det han gör en lovsång till livet, som han med all rätt tagit tillbaka i sin bästa ålder" skriver en läsare.

Skrivet av: