Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sex nobelpristagare stöder Saviano

Nyheter | 21/10/2008 01:56

Michail Gorbatjov och Desmond Tutu ger den hotade maffiaförfattaren sitt stöd.

För en vecka sedan meddelade den napolitanske författaren Roberto Saviano att han flyr Italien efter hot från Neapelmaffian Camorran. Nu träder sex kända nobelpristagare fram till hans försvar. Sovjetunionens siste president Michail Gorbatjov, Sydafrikas ärkebiskop Desmond Tutu, författarna Orhan Pamuk, Günter Grass och Dario Fo samt nobelpristagaren i medicin Rita Levi Montalcini skriver ett gemensamt upprop, publicerat i La Repubblica:

"En ung förfatattare, skyldig till att ha ställt den organiserade brottsligheten till svars efter att ha avslöjat dess tekniker och struktur, är tvungen att leva gömd, medan camorraledarna fortsätter att från fängelset skicka dödliga meddelanden där de hotar honom att inte skriva i sin tidning, Repubblica, och att hålla tyst.

Staten måste göra allt som står i dess makt för att skydda honom och besegra Camorran. Men Savianofallet är inte bara ett polisiärt problem. Det är ett problem för demokratin. Savianos frihet och säkerhet rör oss alla, som medborgare."

Uppropet avslutas med meningen: "det är oacceptabelt att allt detta kan få pågå i Europa 2008".

På La Repubblicas hemsida hade över 100 000 personer skrivit under uppropet när tidningen på måndagkvällen tvingades stänga möjligheten på grund av hotfulla kommentarer. Klockan 7.15 på tisdagmorgonen kommer det återigen vara möjligt att skriva under för att visa sitt stöd till den dödshotade författaren. Gör det här!

Skrivet av: