Måndag 21 Jun
Stockholm

Han är Bajens kameraman

Albin har fritt spelrum att vandra runt var han vill på arenorna när Hammarby spelar.
1 av 5
Albin har fritt spelrum att vandra runt var han vill på arenorna när Hammarby spelar. Foto:
Flibben in action.
2 av 5
Flibben in action. Foto:
Albin Jorenbo sitter även med i Bajen Fans styrelse.
3 av 5
Albin Jorenbo sitter även med i Bajen Fans styrelse. Foto:
Albin fångar känslorna som Bajensupportrarna känner.
4 av 5
Albin fångar känslorna som Bajensupportrarna känner. Foto:
Hammarbyfansen har Flibben att tacka för att stämningen från matcherna kan återupplevas på nätet.
5 av 5
Hammarbyfansen har Flibben att tacka för att stämningen från matcherna kan återupplevas på nätet. Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX

Supportrarna har flyttat bort från tevesoffan och in på de sociala medierna. I en artikelserie möter Nyheter24 upp de nya kameramännen. Först ut, Hammarbys "Flibben".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Här är "Flibbens" kanal

Här hittar ni till Albin Jorenbos youtubekanal, där samtliga av "Flibbens" filmer har lagts upp. Totalt har det blivit 67 filmer och nästan en halv miljon spelningar.

Det är en helt vanlig och ytterst grådaskig fredag som "Flibben" och jag mötts upp. Vi skakar hand under en stor betongfigur och han medger i förbifarten att han väldigt sällan befinner sig på dessa nordliga breddgrader, att det är sällsynt att se honom norr om Slussen. Svampen och Stureplan hör inte till, vad man i folkmun kallar, "Bajenland".

Albin Jorenbo är en del av den nya tidens supporter. I och med de sociala mediernas intåg i Sveriges vardag ville Albin dra sitt strå till stacken. Med hjälp av Youtube och en lånad kamera har han fångat Hammarbys framgångar (vilka lyst med sin frånvaro) och överflödet av motgångar sen 2009. Sammanlagt har det blivit 67 uppladdningar. Flibbens kanal på youtube har nästan en halv miljon visningar och det på ett lag från superettan.

- Det är en helt underbar hobby. Jag får kombinera nytta med nöje och jag brinner för båda grejerna. Bajen och filmandet, säger Albin över en kopp te och mozarellamacka mitt i "medielandet".

"Klippen lockar publik"

Videoklippen är omåttligt populära. I likhet med andra filmsnuttar på fans i allsång lockas publik från nästan alla hörn och kanter. Albin berättar att han får beröm från nästan samtliga lag i Sverige, men man märker att även utländska fans har hittat in till klippen på Bajens supportrar. Samtidigt menar Albin, utan att blinka, att de övriga lagens uppladdade klipp inte är något som lockar.

- Det är klart att jag vet om, till exempel, AIKiHD. Men jag lider av en arbetsskada. När jag tittar på andra lags klipp hittar jag alltid saker och ting jag skulle vilja förbättra, saker och ting som behöver förändras för att höja kvaliteten.

Sin mindre ödmjuka sida till trots, så är "Flibben" övertygad om att dessa klipp hjälper den svenska fotbollen. Oavsett vilket lag de gestaltar. Han menar att filmerna lockar folk till klacksektionerna och att de ger en bättre inblick i hur det egentligen är att stå upp på fotbollsmatcher.

- Jag tror att de här filmerna kan visa upp hur det verkligen ser ut på läktaren. Man får se hur folk sjunger och stojar. Hur det är på bussresorna till olika bortamatcher där gemenskapen kanske är som starkast.

Alla känslor fastnar på film

"Flibben" tar en klunk te. Han utstrålar Hammarby. Han bär upp ett långt, rätt tovigt hår. Han ser vilsen ut med bakom sin nygräddade och östermalmsfina mozzarella-macka. Han plockar fram en mobil från sent 90-tal och börjar berätta om sina mest lyckade prestationer.

- Det finns två klipp jag är extra nöjd med. Premiären i år med Bajenmarschen, Semas två baljor och segerruset som spred sig efter slutsignalen var väldigt mäktigt. Ängelholm borta var även den rätt sjuk.

En sak är säker. Youtube är, föga oväntat, här för att stanna. Massmedierna med sina sändningsrättigheter är på väg att marginaliseras. Äktheten i fansens egna filmer går inte att återskapa. De gestaltar känslor utan någon som helst försköning. Man får beskåda berusad glädje, som övergår till förtvivlan. Förtvivlan som förvandlas till hopp. Ett hopp som dör och kvar återfinns endast ångest. Och så helt plötsligt dyker Sebastian Bojassén upp ur ingenstans.

- Det är ju Bajen på något sätt. Ångest, förtvivlan och alla tänkbara mänskliga känslor på en och samma gång, berättar "Flibben".

Får hjälp från många håll

Till årets säsong kommer Hammarby IF att stötta Albin mer än någonsin, menar han själv. Klubben och framför allt "Flibbens" tittare har skjutit in pengar till ett nytt kameraköp. Dessutom ska han även i fortsättningen ha fullständig frihet att röra sig var han än känner för det.

Med andra ord är klubben fullt medveten om vad "Flibbens" ideella arbete betyder. Och Albin själv, är medveten om att supporterkulturen är på väg att förändras. Men inte mer än att han vänder ryggen till svampen och beger sig med raska steg bort från, vad han själv kallar, "Djurgårdstippen".

Kommentera
Kopiera länk
Dela