Torsdag 29 Jul
Stockholm

SvFF: "Kalla dem gärna arenaterrorister"

Nu vill svensk fotbolls mäktigaste stoppa arenavåldet.
1 av 4
Nu vill svensk fotbolls mäktigaste stoppa arenavåldet. Foto: Bildbyrån
Lars-Christer Olsson, ordförande för SEF, och Karl-Erik Nilsson, ordförande för SvFF, vill ha ett stopp på huliganismen.
2 av 4
Lars-Christer Olsson, ordförande för SEF, och Karl-Erik Nilsson, ordförande för SvFF, vill ha ett stopp på huliganismen. Foto: © Bildbyrån / NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Det efter skandalbilderna på Tele2 Arena.
3 av 4
Det efter skandalbilderna på Tele2 Arena. Foto: BILDBYRN / Marcus Ericsson
Frågan är vad Bajen får för bestraffning?
4 av 4
Frågan är vad Bajen får för bestraffning?. Foto: BILDBYRN / Marcus Ericsson

Publikskandalen på Tele2 Arena har fått Svenska fotbollsförbundet, SvFF, att reagera. I ett långt brev reagerar SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson och Svensk Elitfotbolls, SEF, Lars-Christer Olsson starkt mot händelserna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Det hände

Ett fyrtiotal Bajen-anhängare tog sig efter 55 matchminuter, under torsdagen, över till Gais klacksektion och kastade stolar och annan bråte. 

När polis och säkerhetsvakter tog sig till platsen drog de sig därifrån men bråket fortsatte en stund till. 

Efter 45 minuter blåste domaren igång matchen igen.

"Svensk Fotboll attackerades i går kväll på matchen mellan Hammarby och GAIS. Det var inte fotbollssupportrar, det var inte fans. Supportrar stöttar, liksom fans. Detta var ett angrepp från individer som vi inte vill ha på våra läktare. Kalla dem gärna arenaterrorister, för det är vad de är."

Så börjar svensk fotbolls största pampar sitt brev efter torsdagens otäcka bilder från Tele2 Arena. Nu lovar de krafttag mot arenavåldet i svensk fotboll, eller nu är "måttet rågat", som de skriver.

"Fotbollen sluter nu leden"

"Nu är det nog. Fotbollen sluter nu leden. Ingen skall behöva vara rädd för att gå på fotboll. Våra fans skapar stämning på läktarna, stöttar sina lag och har absolut inget med detta att göra. Vi värnar om våra fans, och vill understryka att de riktiga fansen är vår viktigaste tillgång". 

Men de skriver inte om vad de i praktiken ska göra för att stävja läktarvåldet. 

"Att låta arena terroristerna vinna är inget alternativ"

"Vi är på rätt väg. Det skall understrykas. Händelsen i går är ett tragiskt undantag, inte regel. Men det måste upphöra helt. Vi och våra fans måste gemensamt hjälpas åt att dra gränsen, och vi har ett stort behov av att samarbeta med polis och sociala myndigheter för att lösa dessa angrepp. För angripna är vi. Vi sluter nu våra led, vi kommer att kraftfullt agera för att ta vår del av ansvaret för arenasäkerheten. SvFF, SEF, Elitklubbarna och SFSU står sida vid sida. Utöver det behöver vi hjälp av samhällets krafter för att rida ut det angrepp vi är utsatta för, eftersom detta problem sträcker sig långt utanför fotbollens värld också", skriver de och avslutar:

"Ingen bank kan ensamma lösa frågan om rånare, men man kan förebygga mycket. Samma sak gäller för oss. Nu är det nog. Att låta arenaterroristerna vinna är inte ett alternativ". 

Kommentera
Kopiera länk
Dela