Huliganerna som var nära att få Bajen att tvingas spela utan publik i två matcher.
1 av 4
Huliganerna som var nära att få Bajen att tvingas spela utan publik i två matcher. - Foto: Bildbyrån / Marcus Ericsson
Besvärsnämnden valde dock att riva upp Disciplinnämndens beslut.
2 av 4
Besvärsnämnden valde dock att riva upp Disciplinnämndens beslut. - Foto: Bildbyrån / Marcus Ericsson
Nu får de spela med publik nästa säsong.
3 av 4
Nu får de spela med publik nästa säsong. - Foto: SCANPIX
Men bötessumman på 250 000 kronor kvarstår.
4 av 4
Men bötessumman på 250 000 kronor kvarstår. - Foto: MAJA SUSLIN/ SCANPIX

Bajen fick rätt – slipper tomma läktare

Hammarby slipper spela inför tomma läktare nästa säsong. Det beslutade Besvärsnämnden under tisdagen.


Det hände

Ett fyrtiotal Bajen-anhängare tog sig efter 55 matchminuter över till Gais klacksektion och kastade stolar och annan bråte. 

När polis och säkerhetsvakter tog sig till platsen drog de sig därifrån men bråket fortsatte en stund till. 

Efter 45 minuter blåste domaren igång matchen igen.

Två matchers avstängning och 250 000 kronor i böter. Så straffade Disciplinnämden Hammarby efter kaoset på Tele 2 Arena i matchen mot Gais. En beslut som Hammarby överklagade – och nu alltså även vann. 

Besvärsnämnden konstaterade att Hammarby hade gjort vad de kunnat för att hålla ett säkert arrangemang – men att Bajen "inte helt kan undgå arrangemansansvar". Därför kommer böterbeloppet att stå kvar.

"Beaktas som förmildrande"

"Som redogjorts för ovan har inte annat framkommit än att Hammarby i allt väsentligt planerat och genomfört säkerhets­arbetet vid matchen på ett sätt som framstår som adekvat utifrån på förhand kända risk- och hotbilder samt vad som inträffade under matchen. Detta ska särskilt beaktas som förmildrande vid bestämmande av påföljden"

Både ledning och supportrar inom klubben tyckte att straffet var alldeles för hårt, särskilt med tanke på bestraffning vid tidigare incidenter. Något som även Besvärsnämnden tar upp i sitt beslut.

"Från praxis kan noteras att i de fall som tidigare medfört beslut om matchspel utan publik såsom efter matcherna Hammarby–AIK den 18 oktober 2004 och Djurgården–Assyriska den 8 november 2009 har ordningsstörningarna varit av betydligt allvarligare art och omfattning än de nu aktuella".

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Friidrotten sågas för OS-prispengar

Stjärnan riskerar att missa FA-cupsemifinalen

1 timme sedan
Erling Braut Haaland dras med skadebekymmer och riskerar att missa Manchester Citys FA-cupsemifinal på Wembley på lördagen.

Guide: Allt du behöver veta inför SM-finalerna

2 timmar sedan
Skellefteå gör sin tionde SM-final i historien – Rögle har tio raka segrar i det här SM-slutspelet. Hamnar SM-guldet i norr eller söder? Här är förutsättningarna inför finalserien som startar på lördagen.

Så mycket kostar det att se allsvensk fotboll

2 timmar sedan
Discovery+ och Eurosport förs samman med HBO Max och bildar den nya strömningstjänsten Max. Den som vill se allsvensk fotboll och allt från OS i sommar behöver köpa abonnemang. Det billigaste alternativet kostar 349 kronor i månaden.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

3 timmar sedan
Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.

Hurtig borta hela säsongen av "personliga skäl"

3 timmar sedan
Svenska landslagsstjärnan Lina Hurtig missar resten av säsongen. Det beskedet ger Arsenals tränare Jonas Eidevall. Hon är fortfarande borta av personliga skäl och vi måste respektera det, säger han.