8 av 9
2-0 AIK - på straff - Richard Gynge.
9 av 9

Här avgör Gynge seriefinalen

AIK var hetast i seriefinalen och kontrade sönder ett slarvande Leksand. Man vann till slut med 4-1 och är nu bara fyra poäng bakom just serieledande masarna.

Det var seriefinal på Hovet under tisdagskvällen.

AIK spelade smart och kontrade sönder Leif Strömbergs Leksand.
 - Jag tycker att vi var bättre än AIK i två perioder och 14 minuter. Men vi bjöd på två mål som inte alls är på vår normala nivå, sa Leksandscoachen till Viasat Hockey.

Det blev en väldigt händelserik, men målsnål första halva av matchen.

Det var mängder av målchanser och inte minst ifrån hemmalagets sida som bland annat fick chansen att spela 5-mot-3 tidigt i matchen - men detta utan något resultat i målprotokollet.

AIK vann skotten med 13-9 och ledde matchen med 1-0 efter 20 minuter.

Men det hade kunnat vara så mycket mer än så om inte Joacim Eriksson spelat så bra som han gjorde mellan stolparna.

Målet prickade Victor Ahlström in efter drygt sex minuter då Leksandsbackarna, Kimmo Lotvonen och Thomas Rhodin, båda gått bort sig när de gick ner bakom mål för att vinna puck. De tappade därmed helt markeringen på Ahlström framför kassen som fick pucken ifrån David Engbom och hemmaledningen var därmed ett faktum.

I andra perioden kom Leksand ut med full fart och offensivt spel i sikte.
 - Leksand spelar bra och äger mycket puck i matchens två första perioder, men jag tycker att vi spelar mycket bra försvarsspel matchen igenom, sa AIK:s tränare, Roger Melin.
 - Vi nötte mycket på det defensiva spelet i höstas och då gick det sådär. Sen släppte vi på det och försökte spela mer över hela banan och det är sedan dess de har gått bättre, fortsatte han.

Ja, trots ett massivt tryck mot Heino-Lindberg i hemmakassen så var det AIK som gjorde även andra periodens enda mål. Detta efter att dansken, Stefan Lassen, dragit omkull Christian Sandberg i en kontringssituation. Leksandsförsvararen fuskade i det defensiva arbetet och valde att sätta klubban i armväcket på Sandberg som vräcktes omkull.

Domaren för kvällen, Mikael Nord, kunde inte göra annat än att döma straff vilket var ett helt korrekt beslut.

Richard Gynge, som satte ett straffmål senast när lagen möttes tog även hand om denna och gjorde inget misstag. Han tog pucken vid mittcirkeln, åkte fram mot Eriksson, väntade ut honom och placerade in 2-0.

Snyggt och distinkt från Gynning som visade hur en straff ska slås.

I tredje perioden så försökte Leksand komma in i matchen igen, men detta utan att lyckas.

Gästerna lyckades förvisso reducera efter 07.17 genom Jesper Ollas, men fler mål är så blev det inte för masarna som slarvade i defensiven och bjöd AIK på ytterligare två mål.
 - De sista två målen är verkligen inte på vår nivå, sa Strömberg besviket efter matchen.

Först var det Lotvonen och Rhodin som åkte ihop under tyngsta press mot AIK-kassen. Detta gav Jonas Westerling och lagkamraten Patrik Bergström fri gata fram mot Eriksson. Bergström höll kyligt i pucken enda tills han var precis framför målet då han passade över till sin kollega som snärtade upp pucken i taket.

Daniel Bång kunde sedan pricka in 4-1 då han också fått komma fri mot bortakassen efter att Jean-Luc Grand-Pierre försökt sig på en dragning som sista man. Nonchalant från backjätten som bjöd AIK på ytterligare ett mål.

Leksand vann skotten med 25-34, men gjorde inte alls vad man behövde framåt för att vinna en sådan match. AIK kontrade sönder gästerna från norr och plockade därmed in tre poäng på just ledande dalalaget i tabellen, samtidigt som man stärkte sin nuvarande direktplats till den kommande kvalserien.

Nu väntar ny tuff match för Leksand då Mora kommer på besök till Ejendals arena på fredag för säsongens tredje daladerby.

Detta samtidigt som AIK åker till Uppsala för att gästa Almtuna.
 - Det blir en oerhört tuff match för oss. Jag tror inte att vi har vunnit där på över två år, så det blir verkligen någonting att bita i, avslutade Melin.