Markström blev en måltavla

Misshandlades av de kanadensiska spelarna.

Finalen blev en match där kanadensarna siktade in sig på att sänka den suveräne svenske målvakten Jacob Markström. Och som han blev misshandlad. Utan någon hjälp från de egna lagkamraterna som lämnade honom åt vargarna tappade Brynässtjärnan till slut fattningen och gav igen efter drygt halva andra perioden när han blev pååkt av Kanadas retsticka Stefan Della Rovere när svensken var på väg till avbytarbåset under en avvaktande utvisning.

– Man undrar vad de läst för regelbok. Domarna sa innan att de skulle ge två minuter varje gång man kör över en målvakt, men de delar ju inte ut några utvisningsminuter den här matchen i alla fall, säger Victor Hedman till SVT.

– Det är skamligt att se. Målvakten är helig så honom ska man ge fan i, sa Backlund.

Markström var en av få som såg matchen för vad den var - en rejäl förnedring.

– Det är hockey och vi visste att de skulle bli hårt. Det finns en domare som dömer. Det finns inget att säga, sade han till SVT.

Della Rovere tacklade in svenske backen Sebastian Erixon i Markström redan i början av matchen. I inledningen av andra perioden blev han dessutom bentacklad av forwarden Angelo Esposito och Victor Hedman tog ett nacksving på kanadensaren.

Utbuade

Efter det blev både Markström och Hedman utbuade av 20 380 åskådare i Scotiabank Place när de hade pucken. Sverige hade fått en mardrömsstart på matchen när Mikael Backlund skulle freda Markström och åkte ut sedan han behandlat kanadensiske stjärnan John Tavares omilt framför mål. Han blev utvisad efter bara 22 sekunder och 16 sekunder senare låg 1-0-pucken i mål sedan Markström räddat två skott men backen PK Subban slagit in efterföljande retur.

Kanada har haft det bästa numerära överläget i turneringen och det skulle ge resultat igen. Cody Hodgson sköt 3-0 efter bara 33 sekunders spel i den sista perioden på sitt tredje numerära överläge så långt i matchen. Då var det ordentlig uppförsbacke för svenskarna.

Dålig effektivitet

Småkronorna har haft stora problem med sitt power play-spel i hela turneringen och det fortsatte också i finalen. Laget hade fem numerära överlägen i de två första perioderna utan att kunna göra mål. Svenskarna lyckades sällan ta sig in på mål och sätta press på den kanadensiske målvakten Dustin Tokarski - varken i numerärt överläge eller i fem mot fem. Nu fick Tokarski, som tidigare varit skakig, en tämligen lugn kväll. Joakim Andersson gjorde 3-1 efter 8.30 av den sista perioden men närmare än så kom inte Småkronorna.

I stället kunde kanadensarna avgöra med två mål i tom kasse i slutet. Och ännu en svensk guldsatsning slutade med silver. Under natten har det dessutom pågått en hatkampanj mot Markström. I Kanada ses han som en filmare. Nedan finns ett klipp från den grova överkörningen. Avgör själva.

Se misshandelns av Jacob Markström

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

Stark högt upp i Texas

idag 04:38
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.