Mika Zibanejad blev matchhjälte i VM-finalen för Juniorkronorna. Nu slåss fansen om vilken klubb som fostrade honom mest och bäst.
1 av 3
Mika Zibanejad blev matchhjälte i VM-finalen för Juniorkronorna. Nu slåss fansen om vilken klubb som fostrade honom mest och bäst. - Foto: Jeff McIntosh / AP
AIK-backen Patrik Nemeth - en annan Stockholmsspelare.
2 av 3
AIK-backen Patrik Nemeth - en annan Stockholmsspelare. - Foto: Jeff McIntosh / AP
Här lyfter han in segerpucken till 1-0 i förlängningen bakom ryske målvakten Andrei Makarov.
3 av 3
Här lyfter han in segerpucken till 1-0 i förlängningen bakom ryske målvakten Andrei Makarov. - Foto: Nathan Denette / AP

Stockholmsfansen slåss om vilka som fostrade guldhjälten

Djurgårdscentern Mika Zibanejad avgjorde JVM-finalen - men vilka ska egentligen ha mest cred för hans utveckling?


Andra Stockholmskopplingar

Förutom Zibanejad fanns även Djurgårdsbacken Fredrik Claesson med i guldtruppen liksom AIK:s back Patrik Nemeth och forward Joakim Nordström. Även Rikard Rackell, som numera spelar i en av Kanadas juniorligor, har ett förflutet i AIK:s organisation.

Både Claesson och Nemeth har gjort varsin juniorsäsong i Hammarby innan föreningens elitverksamhet lades ner.

Bajen Fans Hockey-supportrar påpekar dock gärna att deras tränare Tommy Boustedt är utvecklings- och landslagschef på förbundet och att den assisterande tränaren Richard Grönberg ingick i JVM:s tränarteam.

CALGARY. När 18-årige Mika Zibanejad satte 1-0 bakom ryske målvakten Andrei Makarov innebar det att en strid var över, nämligen den om VM-bucklan. Men då påbörjades nästa strid - nämligen om vilken av Stockholmsklubbarna som egentligen fostrat Zibanejad mest och bäst.

Bakgrunden är denna. Mika Zibanejad har spelat i både Hammarby, AIK och Djurgården - i den ordningen. Bajare var därför inte sena med att påpeka att de som vanligt var först och att han dessutom "ryktas vara bajare". Han ryktas även vara gnagare, djurgårdare och stolt Ottawa Senators-supporter sedan han lärde sig krypa.

Så här skriver en forumskribent med signaturen "rubarthpower" på Gnagarforum:

"Vilken jävla tur att AIK lärde den där Zibanejad spela hockey".

På Hammarbys forum på Svenskafans kallas 18-åringen för "Bajenfostrad".

"Som djurgårdare är man aldrig nöjd, bara stolt"

Självklart hyllas han kanske störst och mest på djurgårdsrelaterade forum. Han har representerat föreningen sedan 2009 och det är där han fått sitt stora genombrott. Efter återkomsten till elitserien i höstas fällde Zibanejad de i Dif-kretsar numer bevingade orden "som djurgårdare är man aldrig nöjd, bara stolt" som svar på frågan om han var nöjd med sin comeback.

På DIF Hockeys forum är den mest frekventa kommentaren om Zibanejad just nu: "JAG ÄLSKAR DIG!".

AIK
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!