Stockholm

Efter Neymars övergång: "Gör om UEFA-reglerna och ta efter NBA"

. Foto: Facebook/TT

Alexis Appelgren Gougoulakis: ”Dagens system är i skriande behov av en gnutta förnuft”


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Jag har alltid älskat fotboll. Jag älskar enkelheten och charmen kring det. Jag älskar att det är så mycket mer än en boll man sparkar på. Det är gemenskapen, kommunikationen och framförallt lekfullheten.

Det finns också en annan sida som är förknippad med fotbollen som professionell idrott. Pengarna. De senaste åren har det snurrat rejält kring transfersummor. Paul Pogbas övergång till Manchester United spräckte miljardgränsen och blev startskottet för en ny nivå.

Med Neymars övergång till PSG verkar det som att det ballat ur på riktigt. Hur ska vi förhålla oss till detta fenomen? Man har efter varje stor transfersumma sagt att ”Nu har det gått för långt” Men hur vet vi det när det inte finns några gränser?

Uefas regler om Financial Fair Play (FFP) borde vara en lösning mot värvningar som luktar finansiell doping. Tydligen finns det gråzoner i regelverket som gör att det går att kringgå reglerna och därför ser vi värvningsorgien fortgå. Fotboll som sport överskrider den idrottsliga gemenskapen och antar världspolitiska drag.  

Neymar köpte ut sig själv från sitt kontrakt med Barca med hjälp av Nasser Al-Khelaifis och Qatars oljepengar. Givetvis ska en spelare ha rätt att byta klubb, stad och land. Det är logiskt att kvalitet ska kosta, men under ordnade former. 

Dagens system är i skriande behov av en gnutta förnuft. Att bli utköpt från ett av världens bästa fotbollslag i världens bästa fotbollsliga för 2,13 miljarder kronor för att ansluta till en klubb i en lägre ansedd liga väcker frågor.

För Neymar själv är det så klart en drömaffär och det är bara till att gratulera honom. Han är en stor fotbollsspelare, ett proffs och ett varumärke. Flera miljoner, fotbollsintresserade, men även övriga, följer honom via sociala plattformar. Det som lämnar en bitter eftersmak är att fotbollen blir till en kommersiell vara som underkastas marknadskrafternas obönhörliga logik. Det är något oroväckande i fallet med Neymars övergångsspel som luktar cyniskt maktspel.

Affären handlar inte bara om att få in en av världens bästa spelare till sin klubb. Det gäller att visa upp sina ekonomiska muskler och köpa sig styrka, framgång och berömmelse. PSG är ett gigantiskt projekt som behövde nytt blod för att inte avstanna. Genom denna monstruösa värvning försöker PSG fortsätta hoppas på åtråvärda fotbollstitlar och gloria. Agenter, sponsorer, ägare och marknadsförare investerar på en fri (?) marknad i Neymars magi och förmåga för att sälja souvenirer och biljetter att för att fortsätta drömma om PSGs tronerövring.

Drivmotorn bakom Neymars transfersaga stavas Qatar. Ett land, som arrangerar VM 2022. Ett VM som hittills har krävt många gästarbetares liv i arenabyggen inför mästerskapen och som Qatars myndigheter blundar för eller mörklägger. Har Qatars VM-arrangemang med pengar att göra? Se ja. Men kommer vi någonsin konkret att få veta det?

Siffrorna kontraktet kommer landa på i slutändan (5 miljarder) bryter direkt mot det europeiska fotbollsförbundet Uefas regler om Financial Fair Play (FFP). Det visar att det inte funkar. Det är kanske dags för FFP att visa att den inte är en sedvanlig signalprodukt med goda avsikter men utan praktisk verkan? 

Ett förslag är att inspireras av NBA och lönetaksprincipen, där man som ung spelare få högst 1,5 miljoner dollar de tre åren efter att de draftas. Där det inte är tillåtet för klubbarna att skriva lukrativa långtidskontrakt på en gång. Där ger de istället mer pengar ju längre spelaren stannar i laget. De andra pengarna får man genom övriga sponsorer, alltså inte från klubblaget. Reglerna för lönetaket har gemensamt arbetats fram mellan ligan, ägarna och spelarfacket och går under namnet Collective Bargaining Agreemant, CBA.

Franska ligan har fått en superstjärna, en förstärkning av rang och hela värdet i den franska huvudstaden har växt med pengar av det svarta guldet från Qatar. Uppenbarligen en smart investering för ägaren Al-Khelaifi, för Neymar och - vi får hoppas - för PSG. Dock knappast för fotbollen som idrott i ett något längre framtidsperspektiv.

Alexis Appelgren Gougoulakis

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.