FATTA
1 av 2
FATTA - Foto: Fatta.nu
Kristina Wicksell från Fatta.
2 av 2
Kristina Wicksell från Fatta.

Fatta: "Samtycke borde vara en självklarhet"

Publicerades: 3 Jun 2014, 12:11, Uppdaterades: 5 Jun 2014, 08:05

"Fatta är övertygade om att krav på samtycke är ett steg på vägen i form av att ha en normerande effekt", skriver Fatta via Kristina Wicksell.


Är du också #församtycke?

Vi vill veta varför du också är för en samtyckeslag.

Använd  #församtycke och #fattanu!

”Vadå, ska man behöva skriva ett kontrakt med varje person man ligger med?”. Så låter det ofta när en samtyckeslag kommer på tal.

Diskussionen om samtycke har uppkommit på grund av en havererad sexualbrottslagstiftning. En alldeles för liten andel av alla anmälningar går till åtal, alldeles för få åtal leder till fällande domar, och då ska vi inte ens tala om alla våldtäkter som inte ens anmäls på grund av bristande förtroende för rättsväsendet. Någonting måste göras, det är de allra flesta – politiker och andra – överens om idag. Men vad? Ett tydligt formulerat krav på samtycke i sexualbrottslagstiftningen är en av många viktiga saker som måste ske.

Den lagstiftning vi har idag innebär att våld, eller hot om våld måste förekomma för att en person ska bli dömd för våldtäkt, alternativt att offret är i en ”särskilt utsatt situation” vilket till exempel kan innebära att personen är kraftigt berusad. Idag krävs också ett uppsåt för att en person ska kunna dömas för våldtäkt - det vill säga att personen som våldtar själv är medveten om att den våldtar. Det innebär att ansvaret direkt hamnar på offret; det är offret som klart och tydligt måste visa att hen inte vill ha sex. Det är här samtyckeslagen kommer in i bilden, men egentligen handlar det inte om en ny lag utan om en reglering eller ett rekvisit i den existerande sexualbrottslagstiftningen.

Om två personer tänker ha sex borde det rimligtvis vara bådas ansvar att försäkra sig om att den andre verkligen vill ha sex – i stället för att det ska vara bådas ansvar att tydligt säga ”nej” om de inte vill. Så för att återkomma till frågan om huruvida samtycke handlar om ett kontrakt: nej det gör det förstås inte. Samtycke behöver inte ens innebära ett uttalat ja utan kan visas på hundra olika sätt, som givetvis är individuella och olika beroende på tillfälle och personer. Ett samtyckesrekvisit innebär rent krasst att ”jag inte vill ha sex förrän jag visar att jag vill” jämfört med den lag som idag innebär att ”jag vill ha sex tills jag visar att jag inte vill”.

Innebär detta en förskjutning av bevisbördan? Ska en person som anklagats för att ha begått våldtäkt behöva bevisa att samtycke fanns? Nej. Det är alltid upp till åklagaren att bevisa att ett brott begåtts, men skillnaden med ett samtyckesrekvisit blir att åklagaren frågar den anklagade hur hen försäkrade sig om att samtycke fanns – i stället för att fråga om motstånd gjordes.

En samtyckesreglering kommer inte att lösa alla de problem som idag finns, vare sig i lagen eller i samhället. Sexuella övergrepp är ett större samhällsproblem än så, och frågan behöver arbetas med på många sätt. Fatta är däremot övertygade om att krav på samtycke är ett steg på vägen, att det kommer att ha en normerande effekt och påverka allmänhetens attityder kring sex.

Vårt främsta mål är inte fler fällande domar – vårt mål är att sexuella övergrepp över huvud taget inte ska förekomma. Då borde samtycke vid sexuella relationer vara en självklarhet.

Fatta
Via Kristina Wicksell

LÄS MER: "Vi är för samtycke" 

Samtyckeslag, för eller emot? 

"Samtycke borde vara en självklarhet" 

Sanna blev våldtagen: "Det var väl inte så farligt?" 

Gruppvåldtagen och flaskvåldtagen – men flera friande domar 

Professorn: "Även utlevande flickor ska ska ha skydd för sin sexuella integritet" 

/
/
/
/
Relaterat
Nyheter24 tar ställning: "Vi är för samtycke"
Sexualbrottslagstiftningen i dag är bristfällig.
Vi behöver en samtyckeslag för att få till en förändring. Därför tar Nyheter24 nu ställning för samtycke i en temavecka under namnet #församtycke.
Sanna blev våldtagen: "Det var väl inte så farligt?"
När Sanna var 14 år gammal blev hon våldtagen. Eftersom bevisen inte gick att säkra gick våldtäktsmannen fri.
– Jag vågade inte berätta för någon, säger Sanna till Nyheter24.
"Samtycke är bra, men glöm inte strukturerna som leder till våldtäkter"
"Män lär sig att deras gränsöverskridande beteende är okej, att det är kvinnors ansvar att säga stopp", skriver Fanny Åström, feminist och bloggare.
"Även utlevande flickor ska ha skydd för sin sexuella integritet"
Vad är okej och inte vid sex? I dag tycks det inte vara särskilt tydligt när det kommer till vare sig samhällets eller lagens syn på saken. Något som en samtyckeslagstiftining skulle kunna komma att ändra på. Det menar Madeleine Leijonhufvud, professor i straffrätt.
Gruppvåldtagen och flaskvåldtagen – men flera friande domar
Tre uppmärksammade våldtäktsfall där de misstänkta gärningsmännen alla antingen blivit först fällda och sedan friade, eller tvärtom, i tings- och hovrätt. Tre fall som alla fått upp diskussionen om införandet av en samtyckeslag.
Är du för en samtyckeslagstiftning?
Senaste nytt

Därför drev Nyheter24 #HejdåKungen

19 Jul 2014, 16:04

Här är kungafamiljens Facebookflöde

18 Jul 2014, 10:47
Har du någonsin undrat hur det skulle kunna se ut i kungafamiljens Facebookflöden? Nyheter24:s Gabriella Bark visar dig.

Hovet: "Vi har en fantastiskt bra statschef just nu"

17 Jul 2014, 10:57
Föga förvånande visar det sig att kungahuset inte ställer sig bakom Nyheter24:s kampanj #hejdåkungen.

Så reagerade läsarna på Nyheter24:s #HejdåKungen

16 Jul 2014, 17:18
Vissa tycker att vi har helt rätt – vissa tycker att vi är dumma i huvudet, fast på olika sätt. Här är några av reaktionerna på Nyheter24:s #HejdåKungen.

"Det är dags att avskaffa monarkin"

16 Jul 2014, 14:21
"Carl XVI Gustafs egna valspråk lyder ”För Sverige – I tiden”. Det är dags för Sverige att på riktigt ta till sig detta, och avskaffa monarkin. Det är vi redo för", skriver Rickard Björkén, republikan.

8 saker kungen kan göra när han avgått

16 Jul 2014, 07:44
Visst, vi vill ju att kungen ska lämna tronen. Men inte ska han behöva gå sysslolös för det. Nyheter24 listar åtta andra saker som kungen skulle kunna pyssla med när han slutligen sagt "hej då".

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.