Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Det är dags att samtycka till samtycke"

- 05/06/2014, 16:28
Jessica Schedvin, liberal debattör och medlem i Moderaterna

Jessica Schedvin, liberal debattör och medlem i Moderaterna

Josefin Casteryd

"Det mest kränkande som finns är när en annan människa utnyttjar din kropp utan ditt samtycke", skriver Jessica Schedvin, liberal debattör och medlem i Moderaterna.

Som ett av världens mest jämställda länder ligger Sverige i topp när det både gäller kvinnors och mäns lika rättigheter och skyldigheter. Dessvärre finns det fortfarande frågor där vi ännu inte har kommit lika långt. Rätten till samtycke är en sådan fråga.

Det mest kränkande som finns är när en annan människa utnyttjar din kropp utan ditt samtycke. Det är vidrigt och borde inte ske. Trots det sker det och i dag finns inte fullt skydd emot dessa handlingar. Dagens våldtäktslagstiftning är anpassad efter handlingar som begås under hot eller våld och gråzonen är alltför grå. I många våldtäktsfall är det svårt att bevisa om handlingen skedde under samtycke eller inte. Det är egentligen inte svårt. Om kvinnan samtycker till sex är det i sin ordning. Gör hon inte det är det ett av de värsta brott som man kan utsättas för. I dag är det inte så enkelt.

Vi har samtyckeslagstiftning när det gäller lätt misshandel, men inte när det gäller våldtäkt. Med en samtyckeslagstiftning skulle rättsfrågan skifta fokus från skulden på att kvinnan inte gjorde motstånd till hur mannen uppfattade samtycke. Och inte minst skulle en samtyckesbaserad våldtäktslagstiftning sända ut en signal om att sexuella övergrepp inte är acceptabelt. Lagar förändrar normer och attityder. Jag hoppas att en samtyckeslagstiftning kan samspela med den syn som vi, i ett av världens mest jämställda länder, ser på sexuella övergrepp. Det speglar även vilken syn vi har på kvinnlighet och vilka rättigheter kvinnor har.

Ett nej är alltid ett nej och det ska respekteras. I januari anordnade journalisten Cissi Wallin en demonstration där just detta faktum manifesterades. I oktober skrev Madeleine Leijonhufvud på SVT Debatt att dagens sexuallagstiftning är en obegriplig skamfläck för Sverige. Sexuellt självbestämmande är en grundläggande mänsklig rättighet. Det är en viktig frihetsfråga.

Som kvinna i ett av världens mest jämställda länder har jag möjlighet att ställa krav. Jag väljer att göra det. Samtidigt skänker jag en tanke till de kvinnor som inte har samma möjligheter som jag. Genom att acceptera en avsaknad av det mest grundläggande skydd som finns accepteras även förtryck och kränkningar. Ett nej är alltid ett nej. Det är nog nu.

Det är dags att införa en samtyckeslag.

Jessica Schedvin,
liberal debattör och medlem i Moderaterna

LÄS MER: Samtyckeslag, för eller emot? 

"Samtycke borde vara en självklarhet" 

Gruppvåldtagen och flaskvåldtagen – men flera friande domar 

Sanna blev våldtagen: "Det var väl inte så farligt?" 

Professorn: "Även utlevande flickor ska ska ha skydd för sin sexuella integritet" 

"Samtycke är bra, men glöm inte strukturerna som leder till våldtäkter" 

Är du för en samtyckeslagstiftning?