Lördag 12 Jun
Stockholm

Här är tio artiklar #församtycke

Nyheter24 tar ställning för en samtyckelagstiftning. Här sammanfattar vi den gångna veckan.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Är du också #församtycke?

Vi vill veta varför du också är för en samtyckeslag.

Använd #församtycke 
och #fattanu!

Sexualbrottslagstiftningen är i dag bristfällig. Vi behöver en samtyckeslag för att få till en förändring. Därför tar Nyheter24 nu ställning för samtycke, med avspark i en temavecka under namnet #församtycke.

Under veckan har vi publicerat en rad artiklar på temat. Har du missat något? Här kommer en sammanfattning:

1. Nyheter24 tar ställning: "Vi är för samtycke" 

"Nyheter24 anser att en samtyckeslag är ett stort steg i rätt riktning. Vi hoppas att en samtyckeslag skall ge rättsväsendet ytterligare verktyg för att skipa rättvisa, men än viktigare är vilken signal lagstiftaren vill sända vad gäller den sexuella relationen mellan två personer. Vi tar därför tillsammans med FATTA, en rörelse som kämpar mot sexuellt våld och för samtycke i praktik och lagstiftning, ställning för samtycke."

2Samtycke: för eller emot? 

"När det pratas om samtyckeslagstiftning finns det flera för- och motargument som ofta tas upp. Nyheter24 har listat de huvudsakliga argumenten för både förespråkare och motståndare."

3Gruppvåldtagen och flaskvåldtagen – men flera friande domar 

"Tre uppmärksammade våldtäktsfall där de misstänkta gärningsmännen alla antingen blivit först fällda och sedan friade, eller tvärtom, i tings- och hovrätt. Tre fall som alla fått upp diskussionen om införandet av en samtyckeslag"

4Sanna blev våldtagen – "Det var väl inte så farligt?" 

"När Sanna var 14 år gammal blev hon våldtagen. Eftersom bevisen inte gick att säkra gick våldtäktsmannen fri. 
– Jag vågade inte berätta för någon, säger Sanna till Nyheter24."

5Professorn: "Även utlevande flickor ska ska ha skydd för sin sexuella integritet"

"Vad är okej och inte vid sex? I dag tycks det inte vara särskilt tydligt när det kommer till vare sig samhällets eller lagens syn på saken. Något som en samtyckeslagstiftining skulle kunna komma att ändra på. Det menar Madeleine Lejonhufvud, professor i straffrätt."

6"Samtycke är bra, men glöm inte strukturerna som leder till våldtäkt" 

"'Män lär sig att deras gränsöverskridande beteende är okej, att det är kvinnors ansvar att säga stopp', skriver Fanny Åström, feminist och bloggare"

7FATTA: "Samtycke borde vara en självklarhet" 

"'Fatta är övertygade om att krav på samtycke är ett steg på vägen i form av att ha en normerande effekt', skriver Fatta via Kristina Wicksell."

8Morgan Johansson (S): "Vi behöver reformera sexualbrottslagen" 

"Samtyckeslagstiftningen har under lång tid varit omdiskuterad – men inget tycks hända, trots flera utredningar. Något Socialdemokraterna vill ändra på.
– Vi har bestämt oss för att vi vill öppna upp för en ny utredning, säger riksdagsledamoten Morgan Johansson (S), till Nyheter24."

9Det är dags att samtycka till samtycke  

"'Det mest kränkande som finns är när en annan människa utnyttjar din kropp utan ditt samtycke', skriver Jessica Schedvin, liberal debattör och medlem i Moderaterna."

10Duon skrev en låt till våldtäktsmännen 

"Frida Svensson och Claes Larsson utgör duon Cohort of Two. De skrev låten 'Wrong' efter en rad friande våldtäktsdomar i Sverige. En av dem var det uppmärksammade fallet i Umeå 2013, då tre män friades av tingsrätten efter att ha gruppvåldtagit en flicka med en flaska."

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela