Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Männen visar varför vi behöver en samtyckeslag

- 09/06/2014, 18:37 -
Chefredaktör Henrik Eriksson och reporter Irena Pozar.

Chefredaktör Henrik Eriksson och reporter Irena Pozar.

Nyheter24:s temavecka #församtycke är nu avslutad. Vi har tagit ställning för en samtyckeslagstiftning. Unga killar har hört av sig och velat veta mer, medan andra har ifrågasatt oss.

Under förra veckan tog Nyheter24 ställning för en samtyckeslagstiftning. Vi publicerade ett antal artiklar på ämnet och vi pratade med allt ifrån offer till toppolitiker för att försöka ge läsarna en så heltäckande bild som möjligt kring samtycke.

Vårt mål med ställningstagandet för en samtyckeslagstiftning var att, med hjälp av organisationen FATTA, återigen lyfta debatten och försöka nå en målgrupp som kanske annars inte hade nåtts.

Många reaktioner har varit positiva. Unga killar har mejlat och bett om tydligare förklaring, ställt kloka frågor och reflekterat. Det är så viktigt, då den gruppen är särskilt viktig att ha med sig i en förändring som den här.

"Jag vill kunna stå bakom en lag om samtycke, men alla förslag på hur en sådan här lag skulle se ut i praktiken är antingen för extrema eller identiska med den lagstiftning vi har i dag. Jag är inte ute efter att debattera med dig om att samtyckeslagstiftning är fel, men jag vill ha hjälp att se vad det är du ser som är så rätt i det."

Så skrev en ung kille i ett mail till oss. Det gör oss väldigt glada och är ett kvitto på att vårt ställningstagande har haft en inverkan i praktiken. 

Men så har vi också männen som känt sig direkt kränkta av vårt ställningstagande. Som säger att de snart inte ens kommer få ta på kvinnor, att kvinnor också våldtar och att jämställdheten gått för långt. 

Det är den typen av kommentarer som är det perfekta komplementet till vårt ställningstagande. Det är de männen som visar, i praktiken, varför vi behöver prata om sex och samtycke. Och genom att ständigt plantera frågor som rör dessa ämnen i deras huvuden tvingar vi dem och många andra till reflektion. 

Det har vi gjort och det är vi mycket stolta över.

Om några månader är det riksdagsval. Ställ krav på våra politiker att lagstifta om samtycke nu. 

Vi har tagit ställning, gör det du också. 

1. Nyheter24 tar ställning: "Vi är för samtycke"
2Samtyckeslag: för eller emot? 
3Gruppvåldtagen och flaskvåldtagen – men flera friande domar 
4Sanna blev våldtagen – "Det var väl inte så farligt?" 
5Professorn: "Även utlevande flickor ska ska ha skydd för sin sexuella integritet"
6"Samtycke är bra, men glöm inte strukturerna som leder till våldtäkt" 
7FATTA: "Samtycke borde vara en självklarhet" 
8Morgan Johansson (S): "Vi behöver reformera sexualbrottslagen" 
9Det är dags att samtycka till samtycke  
10Duon skrev en låt till våldtäktsmännen