Chefredaktör Henrik Eriksson och reporter Irena Pozar.
Chefredaktör Henrik Eriksson och reporter Irena Pozar.

Männen visar varför vi behöver en samtyckeslag

Nyheter24:s temavecka #församtycke är nu avslutad. Vi har tagit ställning för en samtyckeslagstiftning. Unga killar har hört av sig och velat veta mer, medan andra har ifrågasatt oss.


Under förra veckan tog Nyheter24 ställning för en samtyckeslagstiftning. Vi publicerade ett antal artiklar på ämnet och vi pratade med allt ifrån offer till toppolitiker för att försöka ge läsarna en så heltäckande bild som möjligt kring samtycke.

Vårt mål med ställningstagandet för en samtyckeslagstiftning var att, med hjälp av organisationen FATTA, återigen lyfta debatten och försöka nå en målgrupp som kanske annars inte hade nåtts.

Många reaktioner har varit positiva. Unga killar har mejlat och bett om tydligare förklaring, ställt kloka frågor och reflekterat. Det är så viktigt, då den gruppen är särskilt viktig att ha med sig i en förändring som den här.

"Jag vill kunna stå bakom en lag om samtycke, men alla förslag på hur en sådan här lag skulle se ut i praktiken är antingen för extrema eller identiska med den lagstiftning vi har i dag. Jag är inte ute efter att debattera med dig om att samtyckeslagstiftning är fel, men jag vill ha hjälp att se vad det är du ser som är så rätt i det."

Så skrev en ung kille i ett mail till oss. Det gör oss väldigt glada och är ett kvitto på att vårt ställningstagande har haft en inverkan i praktiken. 

Men så har vi också männen som känt sig direkt kränkta av vårt ställningstagande. Som säger att de snart inte ens kommer få ta på kvinnor, att kvinnor också våldtar och att jämställdheten gått för långt. 

Det är den typen av kommentarer som är det perfekta komplementet till vårt ställningstagande. Det är de männen som visar, i praktiken, varför vi behöver prata om sex och samtycke. Och genom att ständigt plantera frågor som rör dessa ämnen i deras huvuden tvingar vi dem och många andra till reflektion. 

Det har vi gjort och det är vi mycket stolta över.

Om några månader är det riksdagsval. Ställ krav på våra politiker att lagstifta om samtycke nu. 

Vi har tagit ställning, gör det du också. 

1. Nyheter24 tar ställning: "Vi är för samtycke"
2Samtyckeslag: för eller emot? 
3Gruppvåldtagen och flaskvåldtagen – men flera friande domar 
4Sanna blev våldtagen – "Det var väl inte så farligt?" 
5Professorn: "Även utlevande flickor ska ska ha skydd för sin sexuella integritet"
6"Samtycke är bra, men glöm inte strukturerna som leder till våldtäkt" 
7FATTA: "Samtycke borde vara en självklarhet" 
8Morgan Johansson (S): "Vi behöver reformera sexualbrottslagen" 
9Det är dags att samtycka till samtycke  
10Duon skrev en låt till våldtäktsmännen 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Därför drev Nyheter24 #HejdåKungen

19 Jul 2014, 16:04

Här är kungafamiljens Facebookflöde

18 Jul 2014, 10:47
Har du någonsin undrat hur det skulle kunna se ut i kungafamiljens Facebookflöden? Nyheter24:s Gabriella Bark visar dig.

Hovet: "Vi har en fantastiskt bra statschef just nu"

17 Jul 2014, 10:57
Föga förvånande visar det sig att kungahuset inte ställer sig bakom Nyheter24:s kampanj #hejdåkungen.

Så reagerade läsarna på Nyheter24:s #HejdåKungen

16 Jul 2014, 17:18
Vissa tycker att vi har helt rätt – vissa tycker att vi är dumma i huvudet, fast på olika sätt. Här är några av reaktionerna på Nyheter24:s #HejdåKungen.

"Det är dags att avskaffa monarkin"

16 Jul 2014, 14:21
"Carl XVI Gustafs egna valspråk lyder ”För Sverige – I tiden”. Det är dags för Sverige att på riktigt ta till sig detta, och avskaffa monarkin. Det är vi redo för", skriver Rickard Björkén, republikan.

8 saker kungen kan göra när han avgått

16 Jul 2014, 07:44
Visst, vi vill ju att kungen ska lämna tronen. Men inte ska han behöva gå sysslolös för det. Nyheter24 listar åtta andra saker som kungen skulle kunna pyssla med när han slutligen sagt "hej då".